Mérséklődik a növekedés az Ecostat szerint

Vágólapra másolva!
Idén - csakúgy, mint jövőre - a tavalyinál alacsonyabb, 4,3 százalékos GDP-növekedésre számít az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Az Ecostat csütörtökön nyilvánosságra hozott harmadik negyedévi előrejelzése szerint idén az éves infláció 9,3 százalékos, jövőre pedig 7-7,5 százalékos lesz.
Vágólapra másolva!

A folyó fizetési mérleg hiányát az idén 2,2 milliárd euróra, jövőre 2,8 milliárd euróra prognosztizálják a kutatók. A folyó hiány 2000-ben 1,6 milliárd euró volt. Mint Belyó Pál, az Ecostat igazgatója elmondta, a deficit ilyen mértékű növekedése elviselhető a gazdaság számára, annál is inkább, mert éves szinten továbbra is 1,5-2 milliárd eurós működőtőke érkezik Magyarországra.

Az államháztartás hiánya idén a GDP 3,1 százalékát teszi ki, jövőre gyakorlatilag hasonló szinten alakul az előrejelzés szerint.

A kutatók úgy vélik, hogy a GDP növekedésének a tavalyihoz viszonyított néhány tizedszázalékos lassulása elsősorban az ipari termelés dinamikájának visszaesésével magyarázható. Míg 2000-ben a termelés 18,3 százalékkal bővült, addig erre az évre 6-7 százalékos növekedés várható.

A külkereskedelmi folyamatokról Belyó Pál elmondta: az export 14,4 és az import 14,6 százalékos - a tavalyitól elmaradó - emelkedése mellett 3-3,5 milliárd forintos külkereskedelmi hiánnyal számolnak. Az Ecostat előrejelzése szerint jövőre a kivitel az ideinél is alacsonyabb mértékben, 11,9 százalékkal, a behozatal pedig 13,3 százalékkal nő.

A kutatók emlékeztetnek: a magyar gazdaság teljesítményét jelentősen befolyásolják a világgazdasági fejlemények, amelyek jelen pillanatban, az Egyesült Államokat ért terrortámadások, illetve az azokra adandó válaszlépések miatt nehezen prognosztizálhatók.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat