<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">A bin Laden-klán vállalatbirodalma

Vágólapra másolva!
Az Amerikát ért terroristatámadás feltételezett értelmi szerzőjének családja hatalmas vállalatbirodalom felett bábáskodik. Az Oszama bin Laden apja által 1931-ben megalapított társaság, a Saudi Binladin Group (SBG) arab gazdasági körökben igen jól csengő név, az Amerikát ért támadás óta azonban a nyugati világ egyes vállalatai felmondták a cégcsoporttal való üzleti kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Az arab világban a Binladin - vagy bin Laden - név egyet jelent a tisztességgel, a szavahihetőséggel. "Mint az IBM" - próbál találó hasonlattal élni a Binladin család tulajdonában lévő, az Iridium-programban is komoly részt vállaló Baud Telecommunications Ltd. egyik menedzsere a Handelsblatt hasábjain. A piacvezető szaudi telefontársaság vezetője hozzáteszi: minden családnak megvan a maga fekete báránya, igaz Oszama kétségtelenül túl messzire ment ebben.

A hírhedt családtag, aki hosszú évek óta száműzetésben él, és a jelen állás szerint az Amerikát ért terroristatámadás első számú gyanúsítottja, igen rossz helyzetbe hozhatja a Binladin-klán gazdasági birodalmát, az SBG-t. A hírek szerint egyes nagyvállalatok a gazdasági kapcsolatok befagyasztását helyezték kilátásba arra az időre, amíg kiderül, hogy a cégcsoport nem tart fenn kapcsolatot a terrortámadás első számú gyanúsítottjával.

A Binladin cégcsoport története

A mára az arab világ gazdasági elitjéhez tartozó Binladin-csoportot Oszama apja, Mohammed Binladin alapította 1931-ben. A Jemenből bevándorolt apa vezetése alatt rendkívül gyors növekedésnek induló társaság - amely a kezdeti időkben csupán az építőiparban jeleskedett - rövid idő leforgás alatt a legnagyobb szaudi építőipari konglomerátummá, majd az arab gazdasági élet megkerülhetetlen szereplőjévé vált.

Az SBG a gyors expanziót és a fényűző gazdagságot a királyi családhoz fűződő szoros kapcsolatának köszönheti. A gyakran rendkívül pazarló, a szaudi államtól érkező - autópálya-, mecset- és reptérépítésről szóló - megrendeléseket sorra a cégcsoport kapta, a külföldi cégek arab félszigeten való megjelenésekor pedig előnyben részesítették az SBG-vel és egypár más, kivételezett helyzetben lévő céggel való együttműködést. Érdekes részlet, hogy az öböl-háború alatt a cégnek sikerült szoros kapcsolatot kiépítenie az Egyesült Államokkal is: az SGB az amerikai csapatoknak szükséges infrastruktúra kiépítésében vállalat jelentős szerepet.

A SBG és nemzetközi kapcsolatai

Az SBG mára a gazdasági élet szinte minden szegmensében meghatározó pozíciót szerzett, a cégcsoport honlapján olvasható adatok szerint számos területen piacvezető pozíciót birtokol. Az SBG olyan nemzetközi nagyvállalatokkal van szoros üzleti kapcsolatban, mint a General Electric, az ABN Amro bank, az italgyártó Cadbury Schweppes, a kanadai Nortel, az amerikai Motorola vagy a Shell olajkonszern.

A terrortámadást követően az említett cégek közül több bejelentette, felül kívánja vizsgálni a Binladin-birodalommal ápolt üzleti kapcsolatait.

A család és a vállalat elhatárolódik Oszamától

A család és a cég szóvivői persze igyekeznek megvédeni a mundér becsületét, és elhatárolódnak a több mint ötven testvér közül tizenhetedikként született Oszamától. Egyikük elmondása szerint Oszama csupán egyetemi évei alatt dolgozott az SBG-nek, apja 1968-as halálát követően rámaradt örökség pedig "csupán" 50-60 millió dollárnyi készpénz volt, a vállalatbirodalomban tulajdonrészt soha nem szerzett. A család jelenlegi feje, mellesleg Oszama nagybácsikája, Abdullah Awad Obood bin Laden külön hangsúlyozta, a családnak semmiféle kapcsolata nincs a renitens rokonnal, majd hozzátette: elítéli az Amerikában történteket.

Az amerikai Kongresszus terroristaellenes csoportjának egyik tagja úgy tudja, hogy a család néhány tagja ugyan kapcsolatban van Oszama bin Ladennel, anyagi vagy erkölcsi támogatást azonban aligha remélhet az üzleti életben kifogástalan hírnévvel rendelkező félig-meddig családi vállalkozástól.

Az elhatárolódás azonban - úgy tűnik - több vállalatot hidegen hagyott. A brit Multitone Electronics Plc a napokban tette közzé: mindaddig szünetelteti üzleti kapcsolatait a szaúdi partnerrel, amíg az minden kétséget kizáróan nem bizonyítja, hogy semmilyen kapcsolatban nincsen a terrorizmussal. Hasonlóan nyilatkozott a holland ABN Amro is, amely 40 százalékos tulajdonosa a Binladin-csoport pénzeit részben kezelő Saudi Holland Bank-nak.

(Üzleti Negyed)