Zuhan az olaj ára

Vágólapra másolva!
A jelentős túlkínálat miatt hétfőn drámai mértékben, 13 százalékkal, 23 dollár alá zuhant a határidős nyersolaj ára a londoni olajtőzsdén. Kereskedők szerint a terrortámadásokat követő pánikot felváltotta a világgazdasági recessziótól való félelem.
Vágólapra másolva!

Közép-európai idő szerint kora délután 2,24 dolláros árfolyam-veszteséget követően 23,20 dollár volt a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára novemberi szállításra a londoni nemzetközi olajtőzsdén. Korábban 22,30 dolláros árfolyamot is mértek, amire tavaly április óta nem volt példa.

Pénteken ez a kontraktus 48 centes áreséssel, 25,44 dolláron zárt az, két hete pedig, az amerikai terrortámadások után még 31 dollár volt. A Brent olajféleség ára az utóbbi hat kereskedési napon több mint 7 dollárral, vagyis 24 százalékkal zuhant.

Kereskedők szerint az amerikai terrorcselekmények utáni olajellátási félelmeket felváltotta a világgazdasági recessziótól való félelem; a lassabb gazdasági növekedés, vagy az esetleges stagnálás ugyanis csökkenti az olaj iránti keresletet. Olcsóbbá tette a kőolajat az is, hogy az OPEC nem hivatalos értesülések szerint a szeptembertől elrendelt, névleg 1 millió hordós napi kitermelés-mérsékléssel együtt is több mint 1 millió hordóval termel többet saját hivatalos kvótájánál.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC