Az eltérő szeszadók csempészetet indukálnak

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság az alkoholra kivetett adók összehangolása révén reméli elejét venni a tagországok fogyasztói áraiban megjelenő különbségeknek és az ebből következő alkoholcsempészetnek - tájékoztatott a Világgazdaság. A tagállamok hozzáállása az adóharmonizációs törekvésekhez mindeddig meglehetősen negatív volt. A brüsszeli tervezet ezért várhatóan heves ellenállásba ütközik majd.
Vágólapra másolva!

Jelenleg egy 1992-ben elfogadott rendelkezés van érvényben. A rendelet, italtípusonként egy-egy minimális adókulcsot ír elő, de hogy e fölött a tagállamok milyen rátával dolgoznak, arra a rendelet nem tér ki.

A tagállamok ezért egymástól jelentősen eltérő adókulcsokat határoztak meg, ami hatalmas különbségeket okoz az adott termék piaci árában. A sörre - a példának okáért - Németország, a meghatározott minimális 0,75 eurós, alkoholfokonkénti adót alig meghaladó kulcsot használnak. Ugyanerre az írek 7,5 eurós adórátát alkalmaznak. Érthető, hogy a különbség szinte vonzza az alkoholcsempészeket.

A helyzet normalizálása érdekében az Európai Bizottság a minimális adókulcsok megemelését, és a tényleges ráták, a tagállamok átlagához való közelítését szorgalmazza.

Magyarországon a kétéves költségvetéssel szinkronban, az adóemelés mindkét évben jellemzően a makropálya által meghatározott inflációs sávhoz igazodik, 2001. évben 6 %, 2002. évben 5 %. Ennél magasabb adóemelés a szeszipari termékek közül a gyümölcspálinka és a borpárlat, továbbá a köztes alkoholtermékek esetében valósul meg.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Terítéken az áfa csökkentése
(2001. április 11.)