Egymillió hektoliter bor mehet tönkre

Vágólapra másolva!
A legrosszabb esetben akár egymillió hektoliter idei szüretelésű szőlőből készült bor mehet tönkre jövőre a bortörvény passzusai miatt. A gyenge mustfokot az előírásoknál több cukorral kellene pótolni, de ehhez módosítani kellene a jogszabályt. A mezőgazdasági bizottság bár tud a problémáról, nem terjesztett be módosítást a parlament elé, három hét múlva pedig - a szüret előrehaladta miatt - már késő lesz.
Vágólapra másolva!

Az idei kedvezőtlen, esős őszi időjárás miatt a legtöbb helyen gyenge mustfokkal szüretelik a szőlőt. Azaz a szükségesnél kisebb a cukortartalma a mustnak, amely alapvetően meghatározza a bor minőségét, alkoholtartalmát, ezzel együtt eltarthatóságát. A bortörvény a cukortartalom pótlására hektoliterenként három kiló cukor hozzáadását engedélyezi. A

Az idén azonban átlagosan öt kilóra lenne szükség, ahhoz, hogy a kritikus 10,5 százalék fölé emelkedjen a borok alkoholtartalma. Azaz a bortörvényt kellene módosítani ahhoz, hogy a pincékbe ne silány minőségű, jövő nyáron már jóformán használhatatlan bor kerüljön.

A módosítást a parlament mezőgazdasági bizottsága kezdeményezheti. A bizottság múlt heti ülésén Urbán Andrástól, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkárától tájékozódott a kialakult helyzetről, de végül törvénymódosító beadványt nem juttatott el a parlamenthez, holott Karakas János (MSZP) képviselő a bizottsági ülés végén, az egyebek napirendi pont során szintén előterjesztette ugyanezt az ügyet.

A legközelebbi - három hét múlva sorra kerülő - országgyűlési ülésen már késő lesz nekifogni a módosításnak, addigra ugyanis nagyrészt véget ér a szüret - válaszolt kérdésünkre Urbán András. A HNT felmérést végzett a 22 borvidékeken, s ebből 19-ből olyan választ kapott, hogy szükség lenne a bortörvény módosítására, két esetben nem volt a válasz, egy borvidék pedig azt javasolta, hogy a kétkilónyi cukortöbbletet mustsűrítmény formájában kellene bevinni a készülő borokba. A gond a sűrítménnyel az, hogy kétszer drágább, mint a cukor - mondta Urbán.

A szakember kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a várakozások szerinti idei 5 millió hektoliternyi bortermésből akár egymillió hektót is kitehet a gyenge, alig vagy egyáltalán nem eltartható bor mennyisége. Ez viszont borászok ezreit teheti tönkre jövőre - mondta Urbán.
Rövidesen elkészül a rendelet is, amely szerint az ország szőlész- és borásztársadalma 1,5 milliárd forint állami támogatáshoz juthat. (Kivételt a Tokaj Kereskedőház Rt. jelenti, amely a kormány döntése értelmében a tavalyi 1,5 milliárd után, az idén 2,5 milliárdos kiemelt támogatásban részesült).

Ennek felosztása lényegében a HNT javaslata alapján történhet, amellyel tegnap az Agrárpiaci Rendtartási Tárcaközi Bizottság (ARTB) is egyetértett. Várhatóan a kormány támogatni fogja az idei szüretelésű szőlőből készült még seprőt is tartalmazó bor lepárlását, mustsűrítmény készítését.

Emellett 50 százalékkal megemelik a fehér- és vörösborok közraktározható mennyiségét, amelyhez 100 százalékos támogatású közraktárhitelt vehetnek igénybe a közraktározók. A HNT negyedik javaslatával, a száz hektó must exportjának literenkénti 15 forintos támogatásáról az ARTB nem döntött, holott azt az ország nemzetközi szerződései lehetővé tennék.

(Magyar Hírlap)