Erőteljesen drágult az építés és az építőanyag

Vágólapra másolva!
Drágábban, de lényegesen nagyobb teljesítményt elérve termel a hazai építőipar. A gazdasági tárca adatai szerint a lakásépítési boom is elkezdődött, erről tanúskodik a lakáshitelek száma, értéke is.
Vágólapra másolva!

Paradicsomi állapotokat jósolt a gazdasági tárca vezetője a teljes hazai építőiparnak egy minapi szakmai konferencián. A miniszteri előrejelzést azonban csak részben támasztja alá saját minisztériumának építőipari konjunktúrát bemutató elemzése. Ebből a dokumentumból kitetszik, hogy az év első hat hónapjában valóban folytatódott ennek az ágazatnak a fellendülése. Ebben az időszakban ugyanis 458,1 milliárd forint összegű építési-szerelési munkát lehetett elkönyvelni, ami reálértéken 8,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért teljesítményt. A következő hónapban a fellendülés tovább folytatódott az ágazatban, a hetedik hónap végéig az 562,2 milliárdos összteljesítménnyel már 9,1 százalékos termelésnövekedést értek el.

A GM adatai szerint a megkötött szerződések és a szakma teljesítménye alapján az építési-szerelési tevékenység tízszázalékos bővülése várható az év teljes egészére. Sokatmondó statisztikai adat: a szerkezetkész épületek és más építmények építésének volumene júniusban mintegy 10 százalékkal, az év első hat hónapjában 6,4 százalékkal növekedett az egy esztendővel korábbihoz képest. A július végéig halmozott adat ezúttal 6,3 százalékra csökkent. A befejező építés - azaz a vakolás, épületasztalos-szerkezetek szerelése, padló- és falburkolás, festés, üvegezés - alágazat termelésének gyors növekedése is folytatódott.

A Gazdasági Minisztérium (GM) idevágó adatai szerint itt júniusban 43 százalékkal volt nagyobb a teljesítmény, mint az előző év azonos időszakában, s féléves szinten 36,9, hét hónap alatt 23,8 százalékos növekedést regisztráltak. Az első félévben 16,6 százalékkal, illetve 13,6 százalékkal emelkedett a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek termelése. A GM kimutatásából az is kitűnik, hogy a Közép-Dunántúl és Észak-Magyarország éppen ellenkező előjelű teljesítménnyel rendelkezik.

Az építőipari vállalkozások az évkezdettől 18,2 százalékkal magasabb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2000 első félévében. Az idei félév végi szerződésállomány csaknem kétszerese volt az egy évvel korábbinak, itt már szerepet játszott az utakra, vasúti kivitelezésre, vízügyi építményekre kötött szerződések állománya. Az új szerződések volumene a KSH szerint az év első hét hónapjában viszont összességében 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A tárca elemzése szerint a lakásépítés bővülésének építőipari termelésre gyakorolt pozitív hatásán túl jelentős strukturális változás következett be az építőipar lakásépítési szektorában. Az építtetők között egyre nagyobb szerepet játszanak a gazdasági vállalkozások. A lakások mintegy ötödét gazdasági szervezetek építették. A GM szerint egyre kisebb a különbség a korábban túlnyomórészt lakossági házilagos kivitelezésben készült lakások és az építőipari kivitelezésben épült lakások száma között.

Az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 2001 első hat hónapjában 12,6, a KSH legfrissebb adatai szerint július végéig 10,5 százalékkal haladták meg a tavalyi azonos időszakét. A szerkezetkész épületeknél 10,3 százalékkal emelkedtek az árak. A GM nyilvántartása szerint az építési és ingatlanvásárlási hitelállomány az utóbbi egy év alatt 102 milliárd forinttal - 72 százalékkal - emelkedett, ez év júniusában 244 milliárd forintot tett ki. Az első félévben a lakáscélú hiteleken belül a támogatott hitelek 60 százalékos arányt képviseltek. Az első hat hónapban 21 ezer építési engedélyt regisztráltak, 17,8 százalékkal többet, mint amennyit egy évvel korábban. Az épített lakások száma 2000-ben 21583 volt, 2001 első félévében 8182, ami 42,5 százalékkal magasabb, mint 2000 azonos időszakának adata.

Az építőanyag-ipar első félévi bruttó termelési értéke folyó áron 149,6 milliárd forintot tett ki, ami reálértéken 7,4 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakára vonatkozó értékénél. Az építőanyag-ipari árak az első félévben tíz százalékkal emelkedtek az előző év első hat hónapjához képest.

Gergely László

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Üzleti Negyed - Ingatlan rovat

Építési szabályok

Korábban:

Idén jóval több új lakást építenek
2001. szeptember 19.

Az ingatlanpiac töretlen szárnyalásra számít a kormány
2001. szeptember 18.

Tovább drágulnak az új lakások
2001. szeptember 8.