Gazdaságélénkítő csomag az USA-ban

Vágólapra másolva!
Akár százmilliárd dollárt is elérheti az az egyszeri gazdaságélénkítő csomag az USA-ban, amelyről tegnap tárgyalt egymással washingtoni tanácskozásán az ameikai szenátus pénzügyi bizottsága.
Vágólapra másolva!

Az szóban forgó csomag tényleges összeállításáról egyelőre ugyan nem született döntés, mindenesetre az intézkedés komolyságát jelzi, hogy a megbeszélésen jelen volt Alan Greenspan, a szövetségi jegybank elnöke és Robert Rubin volt pénzügyminiszter is.

A hírek szerint a csomagot rövid távúnak képzelik, egyszersmind elég erőteljesnek ahhoz, hogy lendületet adjon a két héttel ezelőtti terrortámadásoktól megtépázott amerikai gazdaságnak.

Max Baucus, a szenátusi bizottság elnöke szerint a legsürgetőbb feladat a fogyasztói és a befektetői bizalom helyreállítása. A fogyasztói bizalom megrendülésének ugyanis már látszanak a jelei: szeptemberben - az augusztusi 114,0-ről - 97,5 pontra esett a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport átfogó fogyasztói bizalmi indexe. Ez volt az Öböl-háborús válság mélypontja óta a legnagyobb havi zuhanás.

Néhány szenátor ugynakkor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a gazdaságélénkítő csomag előnyeit felemészthetik a kiadánövelés által magasabbra hajtott hosszú távú kamatok - tudta meg a Reuters.

Emlékezetes, hogy a Kongresszus a múlt héten már megszavazott egy 40 milliárd dolláros programot kockázatcsökkentő beruházásokra és a szeptember 11-i terrortámadások következményeinek felszámolására. A törvényhozás jóváhagyott továbbá egy 15 milliárd dolláros mentőcsomagot a merényletek hatására súlyos válságba került amerikai polgári repülési szektor kisegítésére.