Húsz százalékkal több autót adtak el

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai gyorsjelentésének adatai alapján az év első hét hónapjában 5,7 százalékkal, ezen belül júliusban 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbi szinthez képest.
Vágólapra másolva!

A forgalom júliusban 484 milliárd forint volt, ami folyó áron 13 százalékkal, változatlan áron pedig 5,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatokat. Az év első hét hónapjában 2.825,6 milliárd forintos forgalmat produkált az ország, ami csaknem 14 százalékkal több, mint a bázisidőszakban. Tavaly az első hét hónapban a kiskereskedelmi forgalom folyó áron 12,3 százalékkal, összehasonlító áron 2,5 százalékkal nőtt a tavalyi adatokhoz képest.

Az idei év első hét hónapjában a forgalom közel egyharmadát kitevő élelmiszer kiskereskedelem eladásai 4,3 százalékkal nőttek, míg júliusban az előző évi szinten maradt az értékesítés volumene. A gépjármű- és járműalkatrész-eladások az év első hét hónapjában 20,2 százalékkal, júliusban pedig 18,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi számokat.

Az üzemanyag forgalom az év első hét hónapjában 2,3 százalékkal csökkent, júliusban viszont 4 százalékkal nőtt. A gyógyszer-, a gyógyászati termék és az illatszer kereskedelemben az eladások januártól július végéig 3 százalékkal, júliusban pedig 0,7 százalékkal nőttek.

A bútor, a műszaki cikk és a vasáru, valamint az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma az év első hét hónapjában 2,6, illetve 3,8 százalékkal, júliusban pedig 1,9, illetve 12,5 százalékkal emelkedett. Nem változott lényegesen a textil, a ruházati és a cipőkereskedelem forgalma. Az első hét havi átlagos emelkedés 1,6 százalékos volt, júliusban pedig 3,1 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest.

(MTI)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Korábban:

Tovább nőtt a hipermarketek szerepe a kiskereskedelemben
(2001. február 15.)