Pakisztán zárolta két iszlám szervezet bankszámláit

Vágólapra másolva!
A Pakisztáni Központi Bank szerdán bejelentette, hogy zárolta két iszlám szervezet bankszámláit. A Harakat al-Mudzsahedin(HUM) és az Al-Rasid szervezetek szerepelnek az Egyesült Államok által hétfőn közzétett azon szervezetek listáján amelyek kapcsolatban állnak a terrorizmussal. A karitatív szervezetként működő Al-Rasid szóvivője cáfolta a vádakat, a Kashmír Indiától való elszakadásáért harcoló HUM viszont egyelőre nem reagált az intézkedésre.
Vágólapra másolva!

Pakisztán zárolta két olyan iszlám szervezet bankszámláit, amely az Egyesült Államok közlése szerint kapcsolatban áll a terrorizmussal - közölte szerdán az ország Központi Bankja.

A washingtoni pénzügyminisztérium hétfőn ismertette annak a 27 személynek, illetve szervezetnek a listáját, amelyek banki javait George W. Bush elnök rendelete nyomán befagyasztanak. Az amerikai kormányzat szerint ezek a személyek, illetve szervezetek terrorista tevékenységet folytatnak vagy támogatnak.

A listán szereplő két pakisztáni központú szervezet egyike, a terrorista szervezetként feltüntetett Harakat al-Mudzsahedin (HUM) egyelőre nem reagált az intézkedésre. A másik, a karitatív szervezetként működő Al-Rasid Tröszt szóvivője, Mohamed Abdullah ezzel szemben a dél-pakisztáni Karacsiban kijelentette, hogy csodálkoznak az intézkedésen, mivel - úgymond - sohasem álltak kapcsolatban a terrorizmussal, és semmilyen vagyonuk nincs az Egyesült Államokban. A szóvivő azt állította, hogy humanitárius tevékenységet végeznek Afganisztánban, és még a kabuli tálib kormányhoz sem fűzi őket semmilyen kapcsolat.

Az AFP felidézi, hogy a Harakat al-Mudzsahedin egy kevéssé ismert radikális iszlám csoport, amelynek fegyveresei Kasmír Indiától való elszakadásáért harcolnak. A szervezetet korábban Harakat al-Anszarnak hívták. Ezen a néven 1997 októberében felkerült a terrorista szervezetekről Washingtonban összeállított listára, ezért megváltoztatta nevét. A Harakat al-Mudzsahedin azóta számos, Kasmír indiai részén indiai katonák ellen végrehajtott merényletet vállalt magára, cáfolta viszont azt a vádat, hogy köze lenne ahhoz a géprabláshoz, amelynek résztvevői az Indian Airlines légitársaság egy utasszállítóját 1999 decemberében Afganisztánba térítették.

(MTI)