Pakisztán 135 millió dolláros támogatást kapott az IMF-től

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap négy nappal az országot súlytó szankciók feloldása után 135 millió dolláros támogatást nyújtott Pakisztánnak. Eduardo Aninat, az IMF megbízott ügyvezetője a megkezdett reformok folytatására bíztatta a pakisztáni vezetést.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap(IMF) 135 millió dolláros támogatást hagyott jóvá Pakisztán számára, ami az ország és a nyugati államok közötti kapcsolatok megerősödésének újabb jele. Az összeg egyébként a tavaly novemberben megajánlott 596 millió dolláros hitelkeret utolsó részlete - írja a BBC.

Az intézkedésre négy nappal azt követőn került sor, hogy az Egyesült Államok feloldotta a Pakisztán elleni szankciókat, mivel az ország az amerikai terror-ellenes törekvések középpontjába került. A szankciók egyébként feljogosították az Egyesült Államokat, hogy a Pakisztánnak adandó kölcsönöket blokkolja, vagy tartózkodjon a szavazástól az IMF-ben.

A múlt hónapban az IMF vezetők pakisztáni látogatásakor azonban megállapítást nyert, hogy a pakisztáni gazdaság fejlődőképes, így az IMF végül megszavazta a támogatást. Szakértők szerint a 135 millió dollárost egy esetleges amerikai katonai akció támogatásáért cserébe kapja Pakisztán.

Eduardo Aninat, az IMF megbízott ügyvezető igazgatója arra bíztatta a pakisztáni vezetést, hogy ragaszkodjanak a 2001-2002-es költségvetés előirányzataihoz, kiemelve a kiadások csökkentésének és az üzemanyagadó emelésének jelentőségét, mert így könnyebben egyensúlyban tartható az ország mérlege.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Nemzetközi Valutaalap

Korábban: