Jövőre 90 társaságot privatizálnak Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A jövő évben mintegy 90 társaság privatizációját tervezi a lengyel kormány. A részleges vagy teljes magánosítás előtt álló vállalatok közöt található a PKO PB bank, a PAP hírügynökség vagy a Varsói Értéktőzsde, de elkezdődik több áramszolgáltató, szénbánya és hadiipari üzem privatizációja is. A lengyel légitársaság, a LOT privatizációját azonban csak 2003-ban tervezi a kormány.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány 2002-ben mintegy kilencven társaság, köztük a PKO BP bank, a Varsói Értéktőzsde, a Polska Agencja Prasowa (PAP) hírügynökség, a Pulawy Nitrogénművek és a Lengyel Olajbányászati és Gázipari Vállalat (PGNiG) részleges vagy teljes privatizációját tervezi - tűnik ki a jövő évi költségvetési tervezethez mellékelt privatizációs elképzelésekből.

A kormány 2002-re 10,8 milliárd zloty bevételt irányzott elő a privatizációból (66 forint/zloty). Folytatódik vagy elkezdődik több áramszolgáltató, kohó, szénbánya, nehézvegyipari és hadiipari üzem privatizációja.

A LOT légitársaság privatizációja leghamarabb 2003-ban várható. Folytatja a kormány a Lengyel Államvasutak (PKP) szerkezetátalakítását és privatizációját.

A PKO BP bank részvényeinek 30 százalékát szándékoznak eladni jövőre nyilvános kibocsátás útján, de kizárólag lengyel állampolgároknak. A Varsói Értéktőzsde (GPW) tervezett részleges privatizációja után a részvények 25 százaléka plusz egy részvény marad a kincstár kezén.

(MTI)