Csökkenő eredmények a top 200 vállalatainál

Vágólapra másolva!
Árbevétel alapján a legsikeresebb hazai vállalat 2000-ben a Mol Rt. volt - derül ki a Figyelő Top 200-as listájából, melyet pénteken tettek közzé. Adózott eredményét legjobban az Audi Hungária Motor Rt. tudta növelni. A százmilliárd forintos árbevételt meghaladó vállalatok száma 17-ről 27-re emelkedett.
Vágólapra másolva!

A hatóságilag szabályozott, alacsony szinten tartott gázárak által generált bevételkiesés ellenére a Mol Rt. szerezte meg az első helyet a Figyelő Top 200-as listáján. A tavalyihoz képest a legnagyobb előrelépés a Nutricia Kereskedőház nevéhez kötődik. A holland tejipari óriás magyar leányvállalata a piac mintegy 30 százalékát birtokolja a Hajdútej, a Szabolcstej, a Gyöngytej és a Mátratej révén. Az 1999-es helyezéséhez képest a legjobban fejlődő vállalatok között a második a Vegyépszer, ami minden bizonnyal az autópálya-építés tender nélküli megbízásának köszönhető. A legmagasabb tőkearányos nyereséget a Peugeot Hungária Kft. érte el. Az úgynevezett felelősségtudat-díjat a Richter Gedeon kapta, és az év női menedzsere Benczédi Mihályné, a MÁV Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese lett.

A Figyelő listáján szereplő 200 cég termeli a GDP 40 százalékát és bonyolítja le az összes export közel kétharmadát. A százmilliárd forintos árbevételt meghaladó vállalatok száma 17-ről 27-re emelkedett.

A Figyelő Top 200-ban szereplő legnagyobb árbevételű vállalkozások kedvezőtlenebb értékeket értek el 2000-ben, mint 1999-ben. Nettó árbevételük 2 százalékponttal esett vissza. A legnagyobb kétszáz vállalkozás sajáttőke-arányos nyeresége 12 százalékra csökkent, és az összes eszközre vetített nyereségük 8-ról 6 százalékra esett vissza.

Figyelemre méltóak az ágazati eltérések is, például a gépiparban 31 cég profitja csökkent 10 százalékkal, ugyanez mondható el a vegyiparról, ahol a saját vagyonhoz viszonyított profit a megelőző évihez képest 12 százalékkal lett kevesebb. A legnagyobbak adózás előtti eredménye 655 milliárd forint volt tavaly, és ez 1999-hez képest csökkenést mutat. Ágazati megosztásban ez azt jelenti, hogy az élelmiszeripar adózás előtti eredménye megháromszorozódott, a korábban veszteséges kohászat 15 milliárd forintos nyereséggel zárt, viszont a legnagyobb gépipari cégek 235 milliárdos profitja megegyezik az 1999-es évivel. A vegyipart 13 cég képviseli, és ezek nyeresége összesen nem éri el a 100 milliárd forintot, ami 15 százalékos visszaesést jelent. De csökkent a posta, a távközlés adózás előtti nyeresége is. A legnagyobb veszteséget, közel 37 milliárd forintot a szállítási szektor könyvelte el. Tavaly a 200-as klub tagjai közül 16 cég adózás előtti nyeresége érte el a 10 milliárd forintot, a listavezető a Matáv, az Audi Hungária és a Westel Mobil Távközlési Rt. volt. A nagyvállalatok közül 37 zárt adózás előtti veszteséggel. A 143 ezer kettős könyvvitelű vállalkozás nettó árbevétele 31,7 billiárd forint volt.

G. Barta Ágnes

(Magyar Hírlap)