Az MFB-é lesz a Diákhitel Központ

Vágólapra másolva!
Kétmilliárd forint összegű ázsiós tőkeemelést hajt végre a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) a Diákhitel Központ Rt.-ben, ezzel többségi tulajdont szerez benne.
Vágólapra másolva!

Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója hétfőn jelentette be a tranzakciót, amelyet két héten belül tető alá szeretnének hozni.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, mint az MFB feletti részvényesi jogok gyakorolója, emellett jóváhagyta azt is, hogy a pénzintézet, tulajdonosként, 15 milliárd forint hitelt nyújtson a Diákhitel Központ Rt.-nek.

Az MFB szerepvállalása lehetővé teszi a diákhitelek első, nagyobb részének októberi folyósítását. A bank a nemzetközi tőkepiacon bocsát ki eurókötvényt, hogy fedezni tudja, a 15 milliárd forint összegű forrást a Diákhitel Rt. részére. Az MFB a közelmúltban 450 millió euró összegben bocsátott ki kötvényt, az ebből származó pénzt már részben felhasználták más fontos központi célokra.

Az MFB a Diákhitel Rt. részére 8,5 százalékos kamattal ad hitelt, így lehetővé teszi, hogy a Diákhitel Rt. 9,5 százalékos kamaton folyósíthassa a felsőoktatási intézményekben tanulóknak a diákkölcsönt.

A bank a Diákhitel Rt. - most 100 millió forintos - jegyzett tőkéjét olyan mértékben emeli fel, hogy kétharmados tulajdonrészt szerezzen. A másik tulajdonos továbbra is a Postabank lesz, amelynek szerepe a diákhitelezésben a számlanyitásra, valamint a diákhitelek kiközvetítésére korlátozódik majd.

A hitelnyújtásról szóló megállapodás egyelőre jövő év január 31-ig áll fenn. Amennyiben a kormány úgy dönt, a további finanszírozás tőkepiaci források bevonásával és az Állam Adósság Kezelő Központ közreműködésével történik majd.

Csillag Tamás a DK vezérigazgatója elmondta, hogy szeptember 19-ig több mint 35 ezer hitelkérelem érkezett a Diákhitel Rt.-hez, amelyekből több mint 34 ezer megfelel a kiírási feltételeknek. Az előzetes becslések szerint az októberi folyósításkor - októberre és szeptemberre is visszamenőleg mintegy 1,3-1,5 milliárd forint összegű diákhitelt utal ki az Rt. Ebből becsülve, az első félévben körülbelül 3,5-4 milliárd forint összegű hitelkihelyezés történhet a hallgatók részére.

Az eddigi hitelkérelmek alapján elmondható, hogy azok 88 százaléka a legmagasabb igényelt összegre, vagyis havi 21 ezer forint kölcsönre vonatkozott. A beérkezett diákhitel kérelmek 9 százalékában 15 ezer forintos havi hitelt igényeltek, míg csupán 3 százalék volt a havi 10 ezer forintos kölcsönkérelem.