Az adófelajánlások nyertese a katolikus egyház és a vöröskereszt

Vágólapra másolva!
Az adózók felajánlásai nyomán 6,9 milliárd forint jutott a kedvezményezetteknek. A civilek 17, az egyházak 19 százalékkal kaptak többet, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

Átlagosan tizennyolc százalékkal nőtt idén a személyi jövedelemadónak az a része, amelyet az egy plusz egy százalékáról rendelkező nyilatkozatok alapján ajánlanak fel. 4,3 milliárdot kapnak a civil szervezetek, 2 milliárdot az egyházak és 600 millió jut a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami idén a "sürgősségi betegellátás feltételeinek javítása" volt.

Az APEH által közzétett adatok szerint a civil szervezetek számára adott kedvezmények tizenhét, míg az egyházaknak (és a kiemelt költségvetési irányzatnak) jutó felajánlások tizenkilenc százalékkal bővültek tavalyhoz képest. Az 1407 ezer adózó felajánlása nyomán összesen mintegy 6,9 milliárd forint jutott a kedvezményezetteknek. 18 489 civil szervezet és 99 egyház, valamint 1 kiemelt költségvetési előirányzat osztozik a bevételen.

A nagyobb egyházaknak jutó támogatások sorrendje lényegében nem változott tavaly óta. Magasan a legtöbb felajánlást kapta a katolikus egyház, őket követik a reformátusok és az evangélikusok. Negyedik helyen áll a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), míg a Hit Gyülekezete az ötödik a felajánlott összeget tekintve. A hatodik helyezett Krisna tudatúak ugyan tavalyhoz képest nagyobb támogatást tudhatnak magukénak, de támogatóik száma több mint ezer fővel csökkent. Érdekesség, hogy az egy felajánlóra jutó átlagos támogatás mértéke szerint első helyen a 62 adózó által támogatott Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház áll 16 600 forintos egy főre jutó összeggel. (Táblázatunk az APEH adatai alapján az első tíz helyezett egyházat mutatja a felajánlások sorrendjében.)

A civil szervezetek közül legtöbben a Magyar Vöröskeresztet preferálták, 23 ezer adózó mintegy 88 millió forintot juttatott nekik. Második helyre a Gyermekétkeztetési Alapítvány került, amely 75 millió forinttal lett gazdagabb 21 ezer rendelkezés alapján. 50 milliónál nagyobb összeget kap még sorrendben a Heim Pál Gyerekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, a Leukémiás Gyerekekért Alapítvány és a Rex Kutyaotthon Alapítvány, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

Az egy civil szervezet számára felajánlott átlagos összeg az idén 233 838 forint volt, szemben a tavalyi 202 418-cal. Az összes kedvezményezett 19 százaléka 10 ezer forintnál kapott kevesebbet, a civilek további 40 százalékát 10 és 100 ezer forinttal kívánják támogatni. 100 ezer és 1 millió között összegre a szervezetek 38 százaléka, míg 1 és 5 millió forintra a szervezetek 2,7 százaléka jogosult és mindössze 0,3 százalék részesedhet ennél magasabb támogatásban. 15 szervezet esetében a felajánlás meghaladja a 20 millió forintot. A mintegy 18 ezer civil szervezetből tavaly csaknem hatezer nem vette igénybe a támogatást, számukra jól jöhet a támogatások átvitele a következő évre.

(Népszava)