Bortenger zúdul ránk jövőre

Vágólapra másolva!
Akár 5-5,5 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe a szüret befejezésével. Ez nagyon komoly mennyiség, ha tekintetbe vesszük, hogy augusztus 31-én még több mint kétmillió hektoliter volt a pincékben.
Vágólapra másolva!

Ebben az évben bortenger zúdul az országra - mondta Kiss László, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke kedden, egy szakmai fórumon. A szüret még csak a 30 százalékánál tart, úgyhogy az eddigi tapasztalatok mennyiségileg és minőségileg is ellentmondásosak lehetnek.

Ezért elsősorban a csapadékos időjárás okolható - tette hozzá a szakember. A helyzet ismeretében a HNT azt javasolta az agrártárcának, hogy a nagy termésmennyiségből mintegy 25 ezer tonnányi szőlőből készült seprős újbor lepárlásához adjon állami támogatást, és segítse ugyancsak 25 ezer tonna szőlőből mustsűrítmény készítését. Ezen intézkedések forrásigénye nem egészen 1,6 milliárd forint.

A gondokra jellemző, hogy országosan a szőlő kilójáért 10-15 százalékkal adnak kevesebbet a felvásárlók, mint a múlt évben. A fehér szőlőért 30-60 forintot fizetnek tájtól és minőségtől függően, míg a vörös szőlő kilójáért 40-100 forintot adnak.

A szakember szerint az exportot szintén növelni kellene, de ehhez jelentősebb marketing-büdzsére és támogatásra lenne szükség. Annál is inkább, mivel 2003-ig megszűnik a magyar bor exporttámogatása.

(MTI)