A KLM 15 százalékkal csökkenti járatszámát

Vágólapra másolva!
A KLM holland légitársaság az Egyesült Államokat ért terrortámadás következtében 15 százalékkal csökkenti járatszámát a téli menetrendben. A döntés miatt 2500 munkahely került veszélybe - jelentette be csütörtökön a légitársaság. A vállalat még szeptemberben 5 százalékos járatcsökkentésről döntött.
Vágólapra másolva!

A KLM közölte, hogy a meghatározott időre szóló szerződéseket nem hosszabbítják meg, és nem alkalmaznak külsősöket, 12 ezer dolgozót pedig rövidített munkaidőben foglalkoztatnak. A szakszervezetekkel és a dolgozókkal átfogó bércsökkentésekről kezdődtek tárgyalások.

Az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások válságba taszították a többnyire előzőleg is nehezen küszködő légitársaságokat, főleg, mert a jól jövedelmező amerikai járatok kiestek vagy ritkítani kellett őket. KLM-nek szeptemberben 50 millió euró - mintegy 46 millió dollár - vesztesége származott ebből. A járatok kihasználtsága 76,7 százalékra csökkent szeptemberben a tavaly szeptemberi 81,6 százalékról.

A KLM a kapacitás-csökkentés ellenére megnyugtatta befektetőit, hogy a járatok működtetéséhez szükséges pénz rendelkezésére áll.

A KLM részvényeinek árfolyama 3,4 százalékos emelkedéssel 9 eurón nyitott a csütörtöki kereskedési napon az amszterdami értéktőzsdén. A papírok január óta 70 százalékot veszítettek értékükből, és minimumukat szeptember 21-én érték el, amikor 7,30 eurót adtak egy KLM-részvényért.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KLM