Oroszország idén tengerjáróval törleszt

Vágólapra másolva!
Tavaly alig 10 milliárd forinttal sikerült csökkenteni a magyar állam rendszerváltás előtt keletkezett követeléseit a tervezett 21 milliárd forinttal szemben. Az év végén a külföldi követelések 46,7 milliárd forintra rúgtak, aminek döntő része már lejárt. Idén felgyorsult - a tavaly még akadozó - orosz államadósság lebontása, s gyakorlatilag befejeződött az algériai követelések behajtása.
Vágólapra másolva!

Magyarország legnagyobb adósa, Oroszország tavaly nem jeleskedett tartozásának törlesztésében, összesen 3,9 milliárd forint folyt be a korábbi államadósság lebontásából, aminek az oka "elsősorban az orosz fél nem megfelelő törlesztési szándéka" volt, olvasható az Országgyűlés előtt lévő zárszámadási törvénytervezetben. Az orosz fél javára írandó, hogy az adósság "polgári" szállításokkal való ellentételezésén túl további 12,8 milliárd forint értékben érkeztek tavaly haditechnikai berendezések. Ám mivel az orosz haditechnikai elszámolások egyszerre jelennek meg adósságszolgálati bevételként, illetve honvédelmi kiadásként, így a költségvetés egyenlegét nem érintik a haditechnikai szállítások.

Idén viszont nem haditechnikai termékekből erősebb az orosz fél törlesztési szándéka, ami a további kereskedelmi fellendülés miatt érdeke az orosz államnak, fogalmaztak kérdésünkre a külföldi követelések behajtásáért felelős ÁPV Rt.-nél. A privatizátorok által közölteket erősíti a kormány néhány hetes döntése is, amely szerint az oroszok által épített tengerjárót továbbértékesíti az ÁPV Rt.

Mint ismert, a Mahart idén felszámolta tengeri flottáját, így a magyar tengerészet számára épített Pannon Star nevű hajót az államadósság fejében átveszi az ÁPV Rt. A kormány arról is döntött, hogy a privatizátorok már az idén 4,1 millió dollárt, majd jövő év közepéig további 2 millió dollárt kell a költségvetésbe befizetniük a hajó továbbadásából befolyó bevételekből. A tranzakció lezárultával összesen 1,7 milliárd forinttal csökkenthető az orosz állam tartozása.

Az elmúlt esztendőben a magyar államnak 10 milliárd forintos bevétele származott a régi kormányközi hitelekből. A zárszámadásban felsorolt huszonkét adós országból, mindössze négy nemzet csökkentette tartozásait. A legtöbb bevétel - a tavaly befolyt összeg tetemes része - a volt vietnami adósság törlesztéséből került a költségvetésbe, összesen 9,2 milliárd forint értékben. Ezzel a távol-keleti ország rendezte is hazánkkal fennálló valamennyi tartozását.

Oroszország további 1,9 milliárd forintot, Törökország 666 millió forintot, Szíria pedig 115 millió forintot törlesztet tavaly. Ez utóbbi nagy szó, hisz' a közel-keleti ország a korábbi fegyverszállítások miatt keletkezett adósságait nem ismerte el, amin elsősorban az orosz és a cseh fegyverexportőrök buktak komoly dollármillókat. A magyar követelésbehajtók szerencséje, hogy a korábbi magyar szállítások nem kifejezetten fegyverszállítások voltak, hiszen például egyes információk szerint rádiózavaró állomások is kerültek a magyar gyárakból a szíriai kormány birtokába.

A felsoroltakon kívül más ország nem fizetett egyetlen centet sem. Ráadásul a nem fizető országok közül Kuba, Albánia, Észak-Korea, Kambodzsa, Banglades, Egyiptom, Irak, Irán, Jemen, Mongólia, Szíria, Szudán valamennyi tartozása lejárt. Tavaly még az egyik legnagyobb adósok sorában tartották számon Algériát, összesen 8,9 milliárd forint követeléssel, ám az ÁPV Rt.-től kapott tájékoztatás szerint az észak-afrikai állam idén szinte teljes egészében visszafizette adósságát. A korábbi megállapodások szerint Algériai 1970-ben, 1975-ben, illetve 1981-ben kötött államközi hiteleit törlesztette áruban.

Az algíri törlesztések következtében a második legnagyobb adós helyére Jemen rukkolt elő, míg a kubai követelések a harmadik legnagyobb összeget teszik ki. Az utóbbi két tartozás behajtása nem lesz könnyű feladat, hiszen a jemeniek el sem ismerték el tartozásukat, s hasonló a helyzet Kubával is. A két ország adóssága együttesen meghaladja a 10 milliárd forintot. Ami pedig az iraki követeléseket illeti - mintegy 493 millió forint értékben - az Öböl-háború óta teljesen befagytak, így ezek megtérülése is rendkívül kétséges, gyakorlatilag le lehet mondani róla.

(Magyar Hírlap)