Zöld út a BorsodChem felvásárlására

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal kedden úgy döntött, hogy nem gördít akadályt a CE Oil & Gas további tulajdonszerzése elé, amellyel az osztrák cég megszerezheti a BorsodChem Rt. több mint 50 százalékát. Ez döntés pezsgést hozhat az tőzsdére.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa engedélyezte az osztrák CE Oil and Gas Beteiligung und Verwaltung AG.-nek, hogy közvetlen irányítást (50 százalék feletti tulajdont) szerezzen a BorsodChem Rt.-ben. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a BC-részvényekre 5300 forinton tett nyilvános CE Oil-ajánlat elől, és hamarosan megkezdődhet a felajánlott részvények megvásárlása. A nyilvános vételi ajánlat elfogadásához szükséges volt a versenytanács jóváhagyó határozatára.

A GVH határozatát követően a CE Oil közel 59,2 százaléknyi tulajdonrészre tehet szert a BorsodChem-ben. Az osztrák társaságnak nyilvános vételi ajánlata után ugyanis 43,17 százalékot ajánlottak fel megvételre külföldi és hazai befektetők - köztük az EBRD. Így - a már meglévő mintegy 16 százaléknyi részesedéssel együtt - kialakulhat az új tulajdonosi struktúra.

A BorsodChem-felvásárlás sikeres lezárulása az érdekelt befektetőkön túl érinti a BÉT-et is, hiszen a tranzakció pezsgést hozhat az egész börzére, mivel a most még parkolópályán lévő csaknem 28 milliárd forint egy része - hozzávetőleges becslések szerint legalább a fele - újra a magyar részvénypiacra áramlik. Ez pedig a háborús bizonytalanság közepette fontos pillanatban adhat támaszt a magyar tőzsdének - véli a NAPI Gazdaság elemzője.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: