A Lufthansa panaszt emel a Sabena állami megsegítése ellen

Vágólapra másolva!
A német Lufthansa légitársaság hivatalos panaszt nyújtott be az EU versenyhivatalához a belga Sabena légitársaságnak szánt 125 millió eurós állami segély miatt. A társaság szóvivője szerdán közölte a panasz benyújtásának tényét, de részletekkel nem szolgált.
Vágólapra másolva!

A Lufthansa panaszának legfőbb oka szakértők szerint az, hogy az EU jelenlegi szabályozása nem teszi lehetővé a bajba jutott légitársaságok állami megsegítését.

A Sabena - legnagyobb szakmai befektetőjéhez, a céget 49,5 százalékban birtokló svájci Swissairhez hasonlóan - a múlt héten gyakorlatilag csődbe került, és két hónapra csődvédelmet kért. A többségi tulajdonos belga kormány ezt követően 125 millió eurós segélyt szavazott meg a légitársaságnak. Az EU bizottsága egyelőre nem bírálta el a folyósítási kérelmet.

Brüsszel hivatalosan pénteken értesítette az uniós végrehajtó testületet arról, hogy kisegítené a Sabenát. A bizottság szóvivője akkor azt mondta, hogy néhány napon, legfeljebb néhány héten belül várható az állami segélyezési kérelem elbírálása.

A légitársaságok állami megsegítéséről most készülő újEU-bizottsági rendelettervezet nem zárja ki az ilyen segélyek lehetőségét, de szigorú korlátokat szab az ilyen tranzakciók elé.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Lufthansa

Sabena