Az EU-ban csak 4-5 légitársaságnak lehet hely

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban hosszú távon csak 4-5 nemzetközi és néhány regionális légitársaság lesz képes fennmaradni - véli Loyola de Palacio, az EU közlekedési biztosa. Az ágazatot a szeptember 11-i támadás óta ért veszteségek csak tovább súlyosbítják a már addig is meglévő problémákat, ezért sürgős átalakításokra van szükség. A bajba jutott társaságok állami megsegítésére vonatkozó uniós rendeletet szerdán kezdték tárgyalni, azonban a segítség mértéke egyelőre kérdéses.
Vágólapra másolva!

Loyola de Palacio, az EU-bizottság közlekedési biztosa szerint az Európai Unióban csak 4-5 légitársaság fog fennmaradni, hiszen már a szeptember 11-i merényletek előtt is az ágazat jelentős gondokkal küzdött.

A párizsi Liberationnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy az ágazatot gyorsan át kell alakítani, s ennek nyomán az EU-ban 4-5 nemzetközi és néhány regionális társaság számára van hely. A sürgető változtatások egyik okának az Egyesült Államokkal létező számos kétoldalú egyezményt látja, amelyek határt szabnak a fúzióknak és átvételeknek.

Az EU Bizottsága szerdán kezdett tanácskozást arról, hogy milyen mértékig engedélyezze az egyes országoknak légitársaságaik állami támogatását. A biztos továbbra is igen szűk mozgásteret adna e kérdésben az egyes kormányoknak, s nem tudta egyelőre megmondani, hogy az EU-szabályok szerint a belga Sabena állami segélyezése lehetséges-e.

Az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) szerint ugyanakkor az EU-nak és a tagországoknak át kellene venniük a pótlólagos biztonsági intézkedések költségeit, az érezhetően megnövekedett biztosítási jutalékokat, valamint az amerikai légtérnek a terrortámadások utáni napokban történt lezárásából fakadó költségeket. Az AEA becslései szerint tagvállalatai a terrortámadások után 2,5 milliárd eurós összveszteséget szenvedtek, 100 ezer álláshelyet fognak veszteni és 100 repülőgépet kell leállítaniuk. Az AEA szerint az európai légitársaságokat az amerikaiakhoz hasonló támogatásban kell részesíteni.

(MTI)