Ellensúlyozzák a minimálbér emelésének terhét

Vágólapra másolva!
Rászorultsági és normatív alapon jár majd a megállapodások szerint jövőre a munkaadóknak a minimálbér-emelés terheinek kompenzálása. A szociális partnerek megállapodása szerint a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprészéből mintegy 15 milliárdos keret nyújt majd forrást a hozzájáruláshoz.
Vágólapra másolva!

Ez a kompenzálás volt az egyik kulcskérdése annak, vajon sikerül-e egyezségre jutnia a munkaadóknak, munkavállalóknak, illetve a kormánynak a jövő évi minimálbérekről. A munkáltatói oldal ugyanis úgy gondolta: támogatás, illetve központi teherátvállalás nélkül még az idei 40 ezer forintos legkisebb határ is súlyos gondokat okozott. Az 50 ezer forintos tervezetet pedig már végképp nem tudnák egyedül vállalni.

A hosszas egyeztetések során központi szerephez jutott alap a 1,5 százalékos munkavállalói, illetve a 3 százalékos munkaadói járulékok befizetéséből tevődik össze. Ez a tervek szerint jövőre mintegy 170 milliárd forint lesz, amelyhez még körülbelül 23 milliárd egyéb hozzájárulás is adódik.

A foglalkoztatási alaprész - mintegy 50 milliárd forint - felhasználásáról a kormány, a munkaadók és a munkavállalók delegáltjaiból álló testület dönt. Alapvető célkitűzés azonban, hogy a munkaerő-piaci válságokat, felmerülő gondokat rendezze vagy legalább enyhítse. Ebből az alapból adnak rendszerint pályakezdők közhasznú foglalkoztatása esetén hozzájárulást, bértámogatást, járulékátvállalást, átképzett munkanélküliek alkalmazásának, munkahelyteremtésének támogatását is.

Így lehetőség van arra, hogy a minimálbérek terheit is ebből az alapból fizessék. Döntés egyelőre nincs arról, pontosan milyen kritériumok szerint jár majd a hozzájárulás. Az azonban biztos, hogy a jelenlegihez képest jelentősen bővül a kör: önfoglalkoztató, egyéni vállalkozók is kaphatnak majd segítséget.

Azok viszont, akik ellen csődeljárás folyik vagy köztartozásuk van, nem részesülhetnek a központi segítségben. A megállapodás szerint az alapon kívül a megyei és fővárosi decentralizált munkahely-támogatásra, -megőrzésre szánt keretekből is jut majd a vállalkozásoknak.

Az előzetes számítások szerint a most 50 ezer forintos minimálbér csaknem 800 ezer munkáltatót, illetve egyéni vállalkozást érint majd, s csak az önfoglalkoztatók révén mintegy 250 ezerrel bővül a kompenzációra jogosultak köre. Az 50 ezer forintos emeléssel kifizetendő többletbér 106 milliárd forint, a gazdasági tárca becslései szerint csak a versenyszférában mindez mintegy 80 milliárd forint pluszkiadást jelent a munkaadóknak.

Míg a jövő évi kompenzációra várhatóan több százezren lesznek jogosultak, az idei támogatási keretre alig több mint 1300 pályázat érkezett, s 1090 jelentkező kapott hozzájárulást.

(Népszava)