Prés alatt a magánnyugdíj-pénztárak

Vágólapra másolva!
A jövőben nagyobb kockázatot jelenthet a 2,1 millió tagnak a magánnyugdíj-pénztári tagság, ha megszűnik a normajáradék intézménye - reagált az ellenzék a zárszámadáshoz benyújtott kormánypárti indítványra. A koalíció - úgy tűnik - e lépéssel akarja felhívni a meggondolatlan pénztártagok figyelmét a piaci kockázatokra. Az ellenzék szerint alkotmányossági aggályokat is felvethet az állami garancia eltörlése.
Vágólapra másolva!

Jövő januártól megszűnne az államilag garantált normajáradék intézménye a magánnyugdíj-pénztári befizetésekre - indítványozzák a koalíciós pártok képviselői a zárszámadás módosításához benyújtott javaslatban. Az indoklás szerint a garancia eltörlésével próbálják azoknak az állampolgároknak a döntését elősegíteni, akik a következmények mérlegelése nélkül választották a nyugdíjpénztári tagságot - mondta a Magyar Hírlapnak Herényi Károly (MDF) képviselő, a javaslat egyik szerzője. Mivel a jövőben megszűnne a pályakezdőkre vonatkozó kötelező pénztártagság, mindenki szabadon dönthet: a magán- vagy az állami nyugdíjrendszert választja. A tagok meggondolhatják magukat és visszaléphetnek az állami rendszerbe, ezért nem indokolt a piaci kockázatokra állami garanciát vállalni - vélekedett.

A normajáradék megszüntetésével a kormány az utolsó koporsószeget is beverte a nyugdíjpénztári rendszerbe - így reagált viszont az indítványra Bauer Tamás, a parlament költségvetési bizottságának szabaddemokrata képviselője. A normajáradék a jelenlegi szabályok szerint 15 éves nyugdíjpénztártagság után jár a tagoknak. Az állam, a pénztár esetleges felszámolása esetén így garantálja a tag korábban megszerzett nyugdíjjogosultságának sérthetetlenségét.

A benyújtott indítvány szerint ha a normajáradék megszűnne, akkor a felszámoláskor a pénztárban "bennragadt" tag követelése csak az egyéni számlán lévő egyenlegig terjedne. Márpedig ha ez a pénz kevesebb, mint a neki járó normajáradék, akkor a tag rosszabbul járna. Az aktuális járadékkifizetésekre az állami garancia továbbra is fennmaradna. Bauer szerint a kormánypártok indítványa alkotmányossági aggályokat is felvet.

A kormány korábban már kétszer is csorbította a nyugdíjpénztári szféra működését, amikor 2003-ig 6 százalékon befagyasztotta a magánpénztári járulékmértéket - mondta, s így több mint 80 milliárd forinttól fosztotta a meg a nyugdíjpénztárakat.

Pénztári szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy az eddig mintegy 180 milliárdos vagyont felhalmozott nyugdíjpénztári szféra jövőbeni gazdálkodását emiatt veszély fenyegetné. A tagságot a normajáradék eltörlésével még nem lehet visszacsábítani az állami nyugdíjrendszerbe - vélik. Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár vezetője arra figyelmeztet: a rendszer stabilitásának nem kedvez az évenkénti módosítás. A kormány 10 hónapja, 2001. január elsejével pontosította a normajáradék szabályait - emlékeztetett. Emiatt nehezebb a nyugdíjak kiszámíthatóságát is garantálni.

Molnár Mari

(Magyar Hírlap)

Korábban: