A bécsi tőzsde is a túlélésért harcol

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek közép-kelet-európai tőzsdéivel kapcsolatos diskurzus és az egyesülési lehetőségek latolgatása után most a bécsi tőzsde túlélési esélyeiről tárgyalnak és nyilatkoznak az osztrák tőkepiac szakértői. A bécsi parkettet egyébként az utóbbi időben különös mértékben sújtja a nagy osztrák cégek - például a Bank Austria, az Austria Tabak - ATX-indexből való eltünedezése.
Vágólapra másolva!

"Nagyon fontos lesz a jövőben, hogy létrehozzuk a tőkepiacok kritikus tömegét" - ezzel reagált szerdán Erich Obersteiner, a bécsi tőzsde igazgatótanácsának tagja egy vezető bank elnökének azon minapi javaslatára, hogy össze kellene hozni a bécsi tőzsdét a kelet-európai tőkepiacokkal.

A vezető bank az Erste Bank, melynek elnöke, Andreas Treichl egy sajtóértekezlet margóján, szűk körben fejtette ki, hogy az Ausztriára vonatkozó gazdasági előrejelzések most tennék lehetővé az osztrák tőkepiac újbóli felélénkítését; például azzal, hogy a közép-európai országok tőzsdéit összevonják. Treichl szerint az időpont megfelelő arra, hogy a bécsi és a kelet-európai tőzsdék összehozására irányuló eddigi halvány kísérletekbe nagy energiát fektessenek, s Ausztria ezzel egyben jóvá is tehetné a múltban elkövetett hibáit és visszahódíthatná a partnereket. Véleménye szerint a bécsi tőzsde méretileg is jól passzolna a budapesti, prágai és varsói tőzsdéhez.

Obersteiner, aki az igazgatósági tagság mellett a bécsi és a frankfurti tőzsde által a kelet-európai papírok kereskedelmére létrehozott Newex platform osztrák vezetője is, üdvözölte az új tőzsdei szövetségek gondolatát, de kitartott az igen gyengén muzsikáló Newex mellett, amelyen immár közel egyéves fennállása alatt nem zajlik említésre méltó forgalom.

Az esetleges szövetségről egyelőre semmiféle tárgyalások nem folynak - mondta a Der Standard című lapnak Obersteiner. Persze Treichl elgondolásainak a gyakorlatba való átültetése nem is egyszerű feladat, az említett tőzsdéken teljesen eltérő a kereskedelmi rendszer, valamint a jogi szabályozások rendszere.

A bécsi tőzsde agóniája

A Der Standard, a dpa német hírügynökség és a Handelsblatt online kiadása is megemlékezett róla: a bécsi tőzsdének sürgősen tennie kell valamit a túlélésért, hiszen számos, jelentős súllyal rendelkező papír távozott vagy készül távozásra az osztrák értéktőzsdéről. Korábban - a bajor HypoVereinsbank jóvoltából - távozott a Bank Austria, majd a Lenzing, a Libro, távozni fog az ATX-ben jelenleg 14 százalékos súllyal bíró Austria Tabak - amelyet a brit Gallaher vett át -, s a listáról hamarosan kieshet a Wienerberger (5 százalékos súllyal), a Semperit, a Voest-Alpine (7,5 százalékkal) sőt, a legfrissebb hírek szerint a Telekom Austria (közel 10 százalékos ATX-súllyal) sem sokáig marad.

A híresztelések szerint az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő állítólag ki akarja használni a kisebbségi tulajdonos Telecom Italia Telekom Austria-részének eladási szándékát, s maga is szabadulni akar az osztrák telefontársaság tulajdonrészétől. (A Telecom Italiát mintegy három hónapja vette át a Pirelli és a Benetton, az új vezetés mindenekelőtt az 550 milliárd schillingnyi adóssághegytől akarja megszabadítani a vállalatot.)

A News című politikai hetilap azt írta csütörtöki számában, hogy érdeklődőkben nincs hiány: az esetleg számításba vehető szakmai befektetők mellett - Deutsche Telekom, Swisscom, France Télécom és a hongkongi Hutchison Whampoa - mellett pénzügyi befektetők is jelentkeztek, így több angol-amerikai távközlési-alap és nem utolsósorban Soros György jelezte érdeklődését. Márpedig a társaság távozása komoly veszteség volna a bécsi tőzsdeindexnek (ATX), melyben 9 százalékos súllyal szerepel a Telekom Austria-papír.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bécsi tőzsde

Newex