Bush-t kritizálja az egyik Nobel-díjas

Vágólapra másolva!
Adócsökkentés helyet más eszközökkel hatékonyabban lehetne élénkíteni az amerikai gazdaságot - nyilatkozta a BBC-nek Joseph Stiglitz, a szerdán Nobel-díjat kapott három közgazdász egyike. Stiglitz - aki Clinton elnök tanácsadója volt - úgy vélte, hogy a beruházások élénkítése és a közösségi kiadások növelése hatásosabban ellensúlyozná a növekedés lassulását.
Vágólapra másolva!

A múlt hét péntekjén Bush elnök arra kérte a Kongresszus tagjait, hogy mihamarabb fogadják el újabb, ezúttal összesen 60 milliárd dollár értékű adócsökkentési tervét. Joseph Stiglitz a BBC-nek azt mondta, hogy egyrészt az adócsökkentést nem tatja megfelelő lépésnek a recesszió elkerülésére, másrészt figyelmeztetett: a terv a terrortámadások előtt, teljesen más gazdasági körülmények között született.

A Nobel-díjas közgazdász szerint többek között az oktatásra és az egészségügyre kellene több pénzt fordítania a szövetségi és a helyi kormányzatoknak, mivel a recessziótól való félelem miatt elsősorban ezekre az ágazatokra költenek kevesebbet, ami valójában csak tovább mélyíti a válságot.

Joseph Stiglitz sürgette a beruházások élénkítését is: úgy vélte, hogy ideiglenesen be lehetne vezetni a befektetések adójóváírását, ami kárpótolná a befektetőket az átmenetileg megnőtt kockázatokért, és a tőke bátrabban áramolna a piacokra.

George Akerlof, Michael Spence és Joseph Stiglitz szerdán vehette át a közgazdasági Nobel-díjat az aszimmetrikus piaci információk kutatásáért.

(Üzleti Negyed)