Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb bankkártya-kibocsátó társasága, a Europay International gyakorlatilag már döntött a mágneskártyákról a chipkártyákra történő átállásról - derült ki a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján. A rendezvényen a szervezet vezetői részvénykibocsátási terveikről is beszéltek.
Vágólapra másolva!

Az átállást elsősorban az indokolja, hogy a mágnescsíkokat nagyon könnyű lemásolni, miközben a chipkártyák sokkal nehezebben hamisíthatók - érvelt Javier Perez, a Europay International kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. Emellett a chipkártyába számos más funkciót is bele lehet építeni: az alkalmas a személyazonosság digitális azonosítására, elektronikus pénztárcaként működhet és kiválthatja a közlekedési bérletek, szolgáltató- és kereskedőcégek hűségpontjait nyilvántartó kártyáit is. Így egy kártyával akár húszat is helyettesíteni lehet.

Hamarosan egyesül a világ egyik legnagyobb bankkártya- társasága, a Europay és amerikai partnere, a MasterCard - tudhattuk meg a vezérigazgatóhelyettestől. Az összeolvadás után létrejövő közös vállalat, a MasterCard Global saját részvényeiből a bankkártyákat kibocsátó pénzintézeteknek is juttat. A kibocsátott részvényekből a pénzintézetek a toborzott ügyfelek, a lebonyolított forgalom és a szervezet számára termelt jövedelem arányában részesülnek. A kártyatársaság részvényeivel a pénzintézetek egymás között kereskedhetnek.

A Europay vezetői a tegnapi sajtótájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy a szervezethez tartozó magyarországi tagbankok által kibocsátott bankkártyák száma túllépte a hárommilliót. Ez a kártyák számát tekintve 15 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A Europay bankkártyákat az idei év első felében Magyarországon 34,5 millió alkalommal használták, és az elmúlt tizenkét hónapban 655 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le velük. A világszervezethez összesen mintegy 25 ezer bank tartozik, amelyek 475 millió bankkártyát bocsátottak ki.

A jelentősen megnövekedő magyarországi ügyfélkör ellenére óriási lehetőségeket lát a kártyatársaság szerepének honi fejlődése előtt Tony Fekete, a Europay Kelet-Közép-Európáért felelős regionális igazgatója. Magyarországon ugyanis a bankkártyahasználat több mint 90 százaléka a pénzkiadó automatáknál történik, és a háztartások által felvett hitelek aránya a bruttó hazai termékhez képest csak 4 százalék. Eközben ez utóbbi arány Németországban 44 százalék és világszerte jóval nagyobb arányban használják az emberek bankkártyájukat fizetésre.

A rendezvényen azt is megtudhattuk, hogy a Europay legújabb szolgáltatása egy, a kibocsátó pénzintézetekkel közvetlen elektronikus kapcsolat esetén használható MasterCard Elektronic elnevezésű hitelkártya lesz, amelyet idén Csehországban, jövőre Magyarországon vezetnek be.

Giczi József

(Népszava)

Ajánlat: