Idén 6-7 százalékkal bővül az IT szektor

Vágólapra másolva!
Idén 6-7 százalékkal bővül Magyarországon az információtechnológiai ágazat; az internet-előfizetők száma jövőre eléri a 300 ezret, míg az elektronikus kereskedelmi forgalom 2002-ben 20 milliárd forintra bővül - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke egy pénteki konferencián.
Vágólapra másolva!

A Piac és Profit című gazdasági folyóirat által szervezett konferencián Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke kijelentette: az információtechnológiai ágazat az elmúlt néhány évben világszerte évi több mint 10 százalékkal bővült, az idén azonban a nemzetközi piacokon már csak 3-4 százalékos, Magyarországon pedig 6-7 százalékos növekedés várható. Hozzátette: piaci elemzők további lassulást jeleznek, sőt jövő év elején visszaesésre is számítani lehet a szektorban. Vértes szerint világszerte több száz, főleg kisebb cég juthat csődbe, és a szektorban jelentős elbocsátások várhatók.

A GKI elnöke szerint a szeptember 11-i terrortámadások miatt a világgazdaság recessziója mélyebb és hosszabb lesz, de az IT-szektor - paradox módon - profitálhat is ebből: megnő az igény az adatbiztonságot növelő termékek iránt.

Vértes András a GKI eNET felmérésére alapozva elmondta: az IT-cégek pesszimizmusa ellenére a magyarországi internet-használat egyértelműen bővül: a kutatás szerint az internet-előfizetők száma az idei mintegy 220 ezerről jövőre 300 ezerre, 2002 végére pedig 400 ezerre nő. Az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknak már 75 százaléka éri el a világhálót, egy év múlva pedig ez az arány 87 százalékos lehet.

A GKI elnöke elmondta azt is, hogy az elektronikus kereskedelmi forgalom tavaly 5-7 milliárd forint között volt, ami a magyarországi kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékát jelentette. Az EU jelenlegi, 0,4 százalékos hasonló arányát várhatóan 2002-ben éri el Magyarország; ez 20 milliárd forint értékű internetes adásvételt jelent jövőre.

Beck György, a Compaq Magyarország Kft. vezérigazgatója a konferencián közölte: az IT-szektor jelenlegi gyengélkedéséhez a távközlési szektor visszaesése is hozzájárult. Beck György kijelentette: a magyar információtechnológiai piac tavaly 1,3 milliárd dollár értékű volt, ez 2005-ben 2,2 milliárd dollárra nőhet.

(MTI)

Ajánlat:

GKI