Mégsem kaphat hitelt a Swissair

Vágólapra másolva!
A svájci Swissair légitársaság nem kaphatja meg a bankok által korábban kilátásba helyezett 250 millió frankos áthidaló hitelt, mivel az átutalással kár érhetné a társaság hitelezőit, vagy a nyugdíjpénztárakat. A hitelt folyósító UBS és Credit Suisse pénzintézetek ügyfelei sorra számolják fel a két bankban vezetett számláikat, mert őket okolják a Swissair csődjéért, és személyes sértésnek veszik a történteket. 
Vágólapra másolva!

A csődbe jutott cég pénzügyeit felügyelő tisztviselő pénteken bejelentette, hogy a bankok most azt vizsgálják, hogyan biztosíthatnák közvetlenül nyújtott hitelek útján a repüléssel összefüggő vállalatok szükséges likviditását.

A Kurier című bécsi lap pénteken közölt értesülése szerint egyébként sok svájci állampolgár mintegy személyes sértésnek vette a Swissair csődjét, és ezrével számolják fel a történtekben vétkesnek tartott UBS banknál vezetett számláikat, míg más bankok magánügyfeleik számának jelentős emelkedéséről számolnak be. A járatok leállítása miatt kárt szenvedett utasok pedig beperlik a légitársaság jogutódját, a Crossair-t.

Az UBS a Credit Suisse Grouppal közösen terjesztett elő egy megmentési tervet a Swissair számára, ám a szükséges likviditást nem biztosította az ígért időpontban, ezért a Swissair kénytelen volt leállítani forgalmát. Hogy az ígért áthidaló hitelt pontosan miért nem folyósították idejében - vagyis a cég csődfelügyelet alá helyezése előtt -, az a bankok és a Swissair kölcsönös vádaskodásai közepette egyelőre nem derült ki.

A Swissair-járatok leállítása miatt megkárosított utasok beperlik a légitársaság jogutódját, a Crossair-t

(MTI)

Ajánlat:

Swissair

Korábban: