<p>Oszama bin Laden mézben csempészi fegyvereit </p>

Vágólapra másolva!
A legtöbb közel-keleti országra kiterjedő mézkereskedelmi hálózatot működtet Oszama bin Laden, az értékesítésből származó bevétel azonban eltörpül a mézben csempészett fegyverekből és kábítószerből befolyó haszon mellett. A méz illata és állaga miatt könnyen elrejthető benne a csempészáru, a vámosok ráadásul nem szívesen vizsgálják át a szállítmányokat.  
Vágólapra másolva!

A szeptember 11-i terrorakciók elkövetésével gyanúsított Oszama bin Laden a Közel-Kelet több országára kiterjedő mézkereskedelemmel foglalkozik, és a sok száz boltból álló hálózat a profittermelés mellett fegyver- és drogcsempészetre is kiválóan alkalmas - tudósít a New York Times.

Az amerikai kormányzat fontolgatja, hogy a szóban forgó üzletek nevével bővíti ki azt a listát, amelyen a terrorizmust támogató személyek és szervezetek szerepelnek. Az Egyesült Államok a listán szereplők bankszámláinak befagyasztását kéri szövetségeseitől.

Információk szerint a CIA múlt év májusában egy titkos jelentést juttatott el a partner titkosszolgálatoknak, amely szerint bin Laden terrorszervezete, az Al-Kaida évek óta kapcsolatban áll a közel-keleti mézkereskedelemmel.

Az Al-Kaida ellenőrzése alá tartozó üzletek gyakorlatilag az összes közel-keleti országban és Pakisztánban is megtalálhatók, legális jövedelemhez juttatva a terroristavezért. A mézkereskedelem egyik legfontosabb helyszíne Jemen, ahol a legtisztább és egyben legdrágább mézet állítják elő a térségben. Az országban egyébként nagy számban vannak bin Laden pártolói, és a terrorista apja is innen származik.

Amerikai hivatalos szervek úgy vélik, hogy Oszama bin Laden szudáni tartózkodása idején, 1991 és 1996 között az afrikai országból szervezte meg a mézkereskedelmi hálózatát.

Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő a New York Times-nak elmondta, hogy a mézüzlet az Al-Kaida egyik legfontosabb tevékenysége, nem elsősorban az ebből származó - egyébként nem csekély - bevételek miatt, hanem mert kitűnően lehet fegyvert, kábítószert, vagy akár készpénzt is csempészni a mészállítmányokban.

A méz állaga és illata miatt könnyen elrejthetők benne a csempészett fegyverek vagy a kábítószer, a vámtisztek pedig nem szívesen vizsgálják át ezt a terméket - mondta a szakértő.

(Üzleti Negyed)