Egyelőre nem drágul a cukor

Vágólapra másolva!
Idén jó közepes cukorrépatermésre számítanak a szakemberek. A cukorgyárak ígérik, ha valamilyen váratlan esemény nem történik, akkor - legalábbis egyelőre - nem emelik a cukor árát.
Vágólapra másolva!

Nem kell többet fizetni a cukorért az év hátralévő hónapjaiban, ha nem következik be drámai változás itthon és a világpiacon - állították a megkérdezett cukorgyárak illetékesei. A korábbi évtizedekhez képest jóval kisebb területen, de még mindig 68 ezer hektáron termelnek cukorrépát. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint mostanáig 16 ezer hektáron fejezték be a cukorrépa betakarítást.

Jó közepes, 2,9-3 millió tonnás termésre számít Koczka Zoltán, a Cukor Terméktanács titkára. A feldolgozás során ebből a mennyiségből 400 ezer tonna cukrot állíthat elő a hazai három cukoripari vállalat. Október közepéig 600 ezer tonna cukorrépát vásároltak föl a gyárak, vagyis a teljes mennyiségnek kevesebb, mint az egynegyedét. A szezon novemberben ér véget.

A terméktanács titkára elmondta, tavaly gyönge évet zártak, mert mindössze 2,6 millió tonna cukorrépa termett s ebből 260 ezer tonna cukrot állítottak elő a cukorgyárakban. Idén az agrárrendtartásban előírt tonnánként 8100 forintos fölvásárlási áraknál magasabbat fizetnek a termelőknek a jó minőségű, legalább 16 százalékos cukortartalmú alapanyagért. Tavaly a gyenge termés ellenére a fölvásárlási ár átlagosan nem haladta meg a tonnánkénti 6800 forintot.

Jelentős eltérések vannak az egyes termőterületek eredményei között. A dunántúli megyékben többnyire jobb termést takarítanak be, ám idén az időjárás megtréfálta a termelőket. A Tiszántúlon, Kaba és Szerencs térségében sem volt ritka a hektáronkénti 50 tonnás termésátlag. Ezzel szemben a Dunántúlon idén ennél kevesebb cukorrépára számítanak. A cukortartalom viszont általában nem éri el a kívánatos 16 százalékot, mert a szakember megfogalmazása szerint "a sok eső fölhígította" a cukorrépát.

A Kabai Cukorgyár Rt. 2001-ben 900 ezer tonna cukorrépa fölvásárlását tervezi. Eddig 110 ezer tonnát vásároltak föl a termelőktől - mondta a Népszavának Madarász László, a vállalat sajtószóvivője. Hozzáfőzte, a cukortartalom valamivel meghaladta a 15 százalékot. A kabaiak, ha a világpiaci árak és a termelési árak - szállítás, energia - nem változnak és az infláció sem pörög föl, egyelőre nem tervezik a cukor árának emelését. Ez azt is jelenti, hogy a cukoripari termékek árát, legalábbis a cukorra hivatkozva, nem emelhetik a gyártók és a kereskedők.

Koczka elmondta, a magyarországi cukorgyárak elsősorban a hazai piacra termelnek. Mindössze néhány ezer tonna az export és az import sem haladja meg az évi hét-nyolcezer tonnát.

(Népszava)