Egy átlagos turista 28 ezer forintot hagy hazánkban

Vágólapra másolva!
Tavaly 31 millió külföldi látogatott Magyarországra és 3,4 milliárd eurót költött, 18 százalékkal többet, mint az előző évben; az idén további 18 százalékos növekedéssel lehet számolni, így a becslések szerint a turisztikai bevétel elérheti a 4 milliárd eurót - közölte Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára a gyógy- és termálturizmusról tartott konferencián. Rámutatott: gazdasági elemzők szerint a XXI. század legfontosabb iparága a turizmus lesz.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniónak jó esélye van arra, hogy a következő évtizedben akár megduplázza a turizmusból származó bevételeit. Amennyiben Magyarország jól aknázza ki e téren meglévő adottságait, akkor a következő évtizedben a turizmusból származó bevételeit és az idegenforgalomban foglalkoztatottak számát is jelentősen meg tudja növelni. Magyarország gyógy- és termálvízkincse Kelet-Európában egyedülálló, amit alátámasztanak a statisztikák is. A gyógyszállókban eltöltött vendégéjszakák száma 58 százalékkal nőtt a tavalyi évben, a gyógyturizmusból származó bevétel pedig 30 százalékkal volt magasabb, mint 1999-ben.

Elzárt gyógykutak

A Széchenyi-terv kiemelten kezeli a gyógy- és termálturizmus fejlesztését. A hosszabb megtérülési idő miatt a magántőke nem jelenik meg ezen a területen, ezért is biztosít a Széchenyi-terv nagyarányú - 50 százalékos - támogatást a gyógyfürdők fejlesztéséhez. Erre a célra tízmilliárd forintot különítettek el az idén, a Széchenyi-terv összes pályázati összegének a 10 százalékát. A kormány ezt a keretet a pályázatok iránti nagyarányú érdeklődésre tekintettel további ötmilliárddal meg kívánja emelni.

A fejlesztések eredményeként szeretnék elérni, hogy tíz éven belül megduplázódjon a turizmusból származó bevétel és az idegenforgalmi ágazatban foglalkoztatottak száma is megkétszereződjön. Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke is a termál- és gyógyturizmus fejlesztése mellett érvelt a konferencián. Hallgatóságát arról tájékoztatta, hogy a megye 19 településén 42 termálkút van, és ezek vizét mindössze 8 fürdő hasznosítja. De - mint mondta - nem jobb a helyzet a régió másik két megyéjében Vasban és Zalában sem, ugyanis az előbbiben 60, az utóbbiban közel 100 termálkút nincs kihasználva.

Húsz százalékkal több bevétel

Az év első nyolc hónapjában a vendégek száma 1,5, a vendégéjszakáké 1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, összesen 4,2 millió vendég 13,5 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az idegenforgalmi bevételek az első nyolc hónapban a jegybank adatai szerint 2,9 milliárd eurót tettek ki, ez 19,3 százalékos növekedés a bázishoz képest. Január-júliusban a turisztikai bevételek összege 2,4 milliárd euró volt, 19,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Tavaly az első nyolc hónapban az ágazat bevételei megközelítették a 2,5 milliárd eurót, tavaly augusztusban az összeg 462 millió euró volt. A KSH jelentése szerint a szállásdíjbevételek 2001 első nyolc hónapjában 7 százalékkal emelkedtek és meghaladták az 59,4 milliárd forintot.

(Népszava)

Ajánlat:

Makro
(Az Üzleti Negyed rovata)

KSH

Korábban: