A lengyel jegybank harcol függetlenségéért

Vágólapra másolva!
A nyomásgyakorlás és a fenyegetések nem fogják befolyásolni a pénzpolitikai tanácsot döntéseiben - közölte egy előadásában Leszek Balcerowicz, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke. Korábban Leszek Miller kijelölt miniszterelnök azt mondta, hogy amennyiben a jegybank nem csökkenti radikálisan irányadó kamatait, a szejm korlátozza függetlenségét.
Vágólapra másolva!

Balcerowicz előadásában közölte: a pénzpolitikai tanács idén négyszer, összesen 4,5 százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre, és a jelenleg rendelkezésre álló elemzések nem indokolják az újabb, drasztikus, éves szinten 500-600 bázispontos kamatvágást. A baloldali-parasztpárti koalíció több politikusa éppen ilyen mértékű kamatcsökkentést sürgetett.

A jegybank és a pénzpolitikai tanács függetlenségét Balcerowicz a modern állami berendezkedés egyik alapjának minősítette. A jegybankelnök szerint azok a politikusok, akik szerint a tanácsnak nagyobb felelősséget kellene vállalnia a fejlődésért, voltaképpen sikertelen, rövid távú gazdaságélénkítésre spekulálnak, és "nekik tetsző pénzmennyiséget kívánnak a gazdaságba fecskendezni".

A helyzetet bonyolítja, hogy a kormánykoalíció pártjainak törekvését az ellenzék is támogatja, ugyanakkor Aleksander Kwasniewski államfő a múlt héten azt mondta, hogy nem lát lehetőséget jegybank függetlenségét szavatoló alkotmányos előírás megváltoztatására.

(MTI)

Ajánlat:

Narodowy Bank Polski
(a lengyel jegybank honlapja - angolul is)

Korábban:

Miller cáfolja a jegybank működésének korlátozásáról felreppent híreket
(2001. október 12.)