Amerikai kockázat-átvállalási kormányterv készült

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány tervet dolgoz ki arra, hogy ideiglenesen átvállalja a biztosítókra háruló terhek zömét esetleges jövőbeni terrortámadások után.
Vágólapra másolva!

A Reuters által név nélkül idézett kormányforrások szerint a terv azzal számol, hogy hivatalosan terrortámadásnak elismert bűncselekmények után, 20 milliárd dollár alatti biztosított kár esetén a kárösszeg 80 százalékát, 20 milliárd dollár felett a kárösszeg 90 százalékát magára vállalná a kormány. Ez a kötelezettség-vállalás három évre szólna, vagy addig, amíg egy ennél állandóbb kármegosztási rendszerben nem sikerül megállapodni.

A biztosítók maguk is erőteljesen szorgalmazták, hogy a kormány segítse ki az ágazatot a merényletek után támadt válsághelyzetben, de nem ezt a megoldást javasolták, hanem egy több milliárd dolláros elkülönített közös viszontbiztosítási terroralapot, amely mögött, végső garanciavállalóként, a kormány állna. Az amerikai biztosítók azt mondják, hogy a mostani terrortámadás 30-40 milliárd dollárra becsült biztosított kárösszegét még állni tudják, de ismétlődés esetén már nem lesznek képesek teljesíteni az igényeket, különösen akkor, ha a viszontbiztosítók - ahogy az várható - jövőre már nem lesznek hajlandók kiterjeszteni a viszontbiztosítási kötvényeket a terrorcselekményekre.

A kormányterv jó eséllyel az amerikai törvényhozásban is ellenállásba fog ütközni, mert a képviselők már jelezték, hogy nem akarnak kitöltetlen csekket adni a biztosítói iparnak - írta a Reuters.

(MTI)