Nem érdemes megválni a befektetéshez kapcsolt életbiztosításoktól

Vágólapra másolva!
A magyar és a nemzetközi tőzsdék gyengélkedése miatt az év első felében jelentősen visszaestek a befektetésekhez kapcsolódó, egyszeri díjas életbiztosítások. A befektetők egy része az alacsony vagy éppen negatív hozamok miatt megválna ezektől az úgynevezett unit-linked biztosításoktól, míg a biztosítók szerint éppen most nem szabad ezt tenni.
Vágólapra másolva!

A múlt évben a befektetéshez kötött biztosítások állománya rekordmértékben növekedett, azonban idén félévkor becslések szerint néhány biztosítónál akár harmadára is visszaeshettek az e termékekből származó díjbevételek.

Külön kimutatás ugyan nem készül a leginkább megtorpant, egyszeri befizetéses unit-linket biztosításokról, de az ágazat bevételeinek csökkenését jól mutatja, hogy a biztosítóknak tavaly 53,2 milliárd forint díjbevétele származott az egyszeri díjas életbiztosításokból (a unit-linked biztosításokon kívül mások is idetartoznak), idén félévig azonban mindössze 14,5 milliárd forint bevételt könyveltek el ebből a típusból. Ennek az a legfőbb oka, hogy az ügyfelek a befektetésre szánt összegek jelentős részét - a magasabb hozamkilátással és egyben nagyobb kockázattal járó - nemzetközi és magyar részvényalapjaikba helyezték el. A börzék azonban gyengén teljesítenek, így az alapok hozama negatív, vagy szerencsésebb esetben nagyon szerény nagyságú lett. Ezek után több, befektetéssel kombinált életbiztosításba fektető szeretné kivonni innen a pénzét, miközben az új befektetők megnyerése is nehezebbé vált. A biztosítók viszont a következő hónapokban éppen arról próbálják meggyőzni ügyfeleiket, hogy ezt most nem érdemes megtenniük, mert így csak veszthetnek az ügyleten.

A részvényeket sem akkor éri meg eladni, amikor alacsonyak az árfolyamok, hanem amikor magasak - fejtette ki Tunner János, az ÁB-Aegon marketing- és termékfejlesztési igazgatója, valamint Bartha Viktória, az ING National-Nederlanden (N-N) termékfejlesztési igazgatója. A biztosítási szerződés felbontása azzal a veszteséggel is járhat, hogy az ügyfelek az életbiztosításokhoz kapcsolódó adókedvezményüket is elvesztik. Ráadásul maguk a biztosítók is nagyon rossz áron vásárolják vissza biztosításaikat. Tunner azt is elmondta, hogy várakozásaik szerint az év végén némileg újra fellendülhet az egyszeri befizetésű unit-linket biztosítások piaca, mivel az ügyfelek ekkor jutnak pluszjövedelmekhez.

A biztosítók új alapok elindításával is megkísérlik javítani befektetéseik hozamát. Ezzel a céllal jelentette be néhány hete a Winthertur Biztosító, hogy hat új alapja kezdi meg működését. Emellett egyre többen - közöttük az N-N és az ÁB-Aegon - azt tervezik, hogy a magasabb hozamok reményében néhány hónapon belül ingatlanpiaci alapot indítanak, ami például úgy képzelhető el, hogy csatlakoznak már működő nyílt végű ingatlanalapokhoz. Az ügyfelek befektetési kedvét azzal is növelnék, hogy egyre könnyebbé, akár napi gyakorisággal is, lehetővé teszik az alapok közötti átjárhatóságot, vagyis a befektetés átcsoportosítását.

A biztosítók megpróbálják nem túl tragikusan felfogni a tendencia változását, amit azzal indokolnak, hogy életbiztosításból származó bevételeiknek döntő része a folyamatos díjfizetéses életbiztosításokból származik. Ez azonban a szektor szintjén eddig nem tudta kompenzálni a kiesést. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a teljes életüzletág 82,32 milliárd forintos féléves díjbevétele mindössze 46 százaléka a múlt év egészében elkönyvelt 178,4 milliárdnak.

Vonczem Gabriella

(Magyar Hírlap)