Magánosítják a legnagyobb szlovák cég egy részét

Vágólapra másolva!
Mintegy hárommilliárd dolláros bevételt remél az állam a legnagyobb szlovák vállalat kisebbségi részvénypakettjének eladásából. A szlovák SPP országos földgázszolgáltató és -szállító monopólium 49 százalékának megvétele iránt többek között a Gazprom is érdeklődik.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom befektetőjelölt jelezte érdeklődését a szlovák SPP országos földgázszolgáltató és -szállító monopólium részleges privatizációjára, és a kormány a jövő péntekre állítja össze a lehetséges tárgyalópartnerek rövidített listáját - mondta pénteken Maria Machova szlovák privatizációs miniszter.

A szlovák kormány az SPP 49 százalékát akarja eladni. A cég a fő gáztovábbító kapocs Oroszország és Nyugat-Európa között, s egyben Szlovákia legnagyobb értékű vállalata. A részleges privatizációból a kormány 3 milliárd dollár körüli bevételt remél, ami a legnagyobb egyedi privatizációs ügyletek egyikévé tenné Kelet-Európában az SPP magánosítását.

Korábban már a német Ruhrgas, a Gaz de France és az olasz Snam konzorciuma, a német RWE GAS és a Wintershall alkalmi szövetsége, valamint az orosz Gazprom közölte, hogy érdeklődik az ügylet iránt.

(MTI)

Ajánlat: