Növekszik az internet-felhasználók tábora

Vágólapra másolva!
A GKI és a Webigen piackutató cégek felmérése szerint Magyarországon jelenleg 210 ezer otthon csatlakozik az internethez, s a közeljövőben 150 ezer háztartás kíván kapcsolódni a világhálóhoz. A növekedésben fontos szerepet játszanak az ingyenes internet hozzáférést kínáló vállalkozások is.
Vágólapra másolva!

A GKI a verseny intenzitásának további fokozódását várják. Szintén erős, de az előző negyedévhez képest enyhébb intenzitású versenyt várnak a tartalomszolgáltatás, a web-design és az online reklám piacokon. Az elektronikus kereskedelemben - B2B, B2C egyaránt - az internet-szolgáltatók mérsékelt erősségű versenyt látnak jelenleg, ugyanakkor várakozásaik alapján a verseny erősödése várható mindkét részpiacon.

Az internet-szolgáltatók árbevételének legjelentősebb részét az előfizetésekből származó bevételek teszik ki. Bár a bevételi kategória arányának dominanciája megmarad, a következő 12 hónapban a cégek forgalmában meghatározóbb részt képviselnek majd a forgalmi díjakból, valamint a honlapkészítésből és karbantartásból és egyéb szolgáltatásból származó bevételek.

A GKI és a Webigen prognózisa szerint a szolgáltatások fejlesztésére fordított összegek a következő 12 hónapban a kapott válaszok alapján tovább emelkednek. A vállalatok várhatóan kevésbé jelentősen fogják növelni kiadásaikat hálózatépítésre és hardverbeszerzésre. A kiadások legintezívebb növekedése a szoftverek terén várható.

A válaszoló szolgáltatók közül jelenleg 16 százalék nyújt VoIP szolgáltatást (internet-protokoll alapú hangátvitel). Azok közül, akik még nem vették fel termékpalettájukra a szolgáltatást, 54 százalék tervezi, hogy egy éven belül megjelenik az üzletágban.

A cégek közel felének számításai szerint az új Egységes Hírközlési Törvény hatására az internet-használat ára csökkenni fog, a szolgáltatók forgalma pedig növekszik majd. A válaszadók fele viszont úgy véli, hogy a törvény elfogadása rövidtávon egyelőre nem befolyásolja forgalmukat, vagy a hozzátartozó végrehajtási rendeletek ismerete nélkül annak piacra gyakorolt hatása nem előrelátható.

A válaszadó internet-szolgáltatók a lakossági előfizetőik nagyobb, a vállalati előfizetőik kisebb mértékű növekedését prognosztizálták 2001-re. A két piackutató cég kérdőívét kitöltő kábeltelevízió-szolgáltatók 20 százaléka nyújt internet-szolgáltatást hálózaton, és további 30 százalék a következő 12 hónapban tervezi ennek bevezetését. A kábelen keresztüli telefonos szolgáltatás nem jellemző a vizsgált cégekre, és a közeljövőben is csak a válaszadók 10 százaléka szándékozik ilyen irányba bővíteni.

A kábeltelevízió-szolgáltató cégek ugyancsak optimistán nyilatkoztak az Egységes Hírközlési Törvény piacra gyakorolt hatásáról. A válaszadók elsősorban az IP-alapú szolgáltatások területén várnak gyorsabb növekedést, míg véleményük szerint a műsorszolgáltatás piacának forgalmát a törvény rendelkezései mérsékelten vagy egyáltalán nem befolyásolják.

A válaszadó cégek a kábeltelevízió-előfizetők számában átlagosan 5-6 százalékos növekedést várnak 2001-ben, míg internet-előfizetőik tekintetében ennél lényegesen gyorsabb bővülést, a 2000. év végi előfizetői létszám háromszorozódását valószínűsítik.