Oszama bin Laden jó üzlet Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánban az amerikai hadi akciók megindítását követően a szeptember 11-i terrorakciók megszervezésével vádolt Oszama bin Laden népszerűsége soha nem látott méreteket öltött. A terroristavezér arcképével díszített árukat, pólókat, posztereket, sőt csokoládét ezrével viszik az üzletekből a bin Laden-hívek.
Vágólapra másolva!

"Oszama jó üzlet" - mondja Gulam Faruk, pakisztáni kereskedő, aki az afgán határhoz közeli Kvettában naponta legkevesebb száz Oszama bin Laden arcképet ad el - írja az AFP hírügynökség.

A kereskedő elmondása szerint a terrorista hívei a szó szoros értelmében megrohamozzák bódéját. Faruk vevői közül ezrével vannak olyanok, akik csaknem minden nap a város utcáin tüntetnek bin Laden mellett és az Egyesült Államok ellen.

Miközben az amerikai hadigépezete megpróbálja kibombázni afganisztáni rejtekhelyéről a szeptember 11-i merényletekkel vádolt bin Ladent, a világ legkeresettebb terroristája a szomszédos Pakisztánban mindinkább hőssé és reklámfigurává válik, arcképe ott díszeleg a legkülönbözőbb tárgyakon - a csokoládétól a pólóig.

Kvetta utcai árusainak bódéin tucatjával függenek bin Laden-plakátok, a pályaudvar közelében egy édességboltban pedig az terrorista arcképével reklámozzák a bonbonokat és a csokoládét. A bin Laden-képek iránt olyan nagy a kereslet, hogy a vevők még vásárlási szokásaikat is megváltoztatják: mivel az embereknek kevés a pénzük, Gulam Faruk boltjában és más üzletekben kevesebb fogy más árukból - könyvekből és újságokból például. Bin Laden a sláger, függetlenül attól, hogy a vevők muzulmán hitűek-e vagy sem - mondja Faruk.

Pakisztánban bin Laden és az afgán tálib rezsim híveinek száma nemcsak az Egyesült Államok elleni terrortámadások óta jelentős, hanem már korábban is az volt, mikor az afganisztáni polgárháború során mintegy hárommillió afgán menekült érkezett az országba. Amióta az Egyesült Államok bin Ladent vádolja a terrortámadások megszervezésével, sokan a szó szoros értelmében hősként tisztelik őt.

Különösen népszerű például az a plakát, amelyen a terroristavezér kivont karddal látható szilaj paripa hátán. Egy másik plakáton olíva-zöld harci öltözékben ábrázolják, egy harmadikon pedig még félelmetesebb: kezében golyószóróval és páncélököllel. Az Amerika-ellenes tüntetések valóságos jelképévé lett azonban az a plakát, amely bin Ladent felemelt ujjú prédikátornak tünteti fel.

Kvetta legnagyobb piacán egy ruhakereskedő boltjában elfogytak a szakállas bin Laden képével díszített pólók, amelyeknek darabját négy dollárért árulta a tulajdonos. Az országban mindenütt keresett cikk a bin Laden-póló, legyen az Karacsi, Iszlámábád vagy Lahor. Az ő hívei nagyon elkötelezett emberek - mondja a kereskedő.

Virágzik azon áruk kereskedelme is, amelyek az Egyesült Államok elleni szent háborúra mozgósítanak. Egy toborzóiroda Kvettában önkéntes adomány ellenében az iszlám szent háborúra felhívó plakátokat és kitűzőket oszt szét a nép körében. Az így befolyó pénzt a kiképzőtáboroknak juttatják. A toborzóiroda vezetője szerint százával jelentkeztek olyan emberek, akik harcolni készek bin Ladenért és a tálib milícia oldalán.

Kvettában sokan osztják Abmat Unnah kereskedő véleményét, amely szerint a tálibok iszlám vallásúak és az Egyesült Államok bin Laden helyett az iszlámot akarja támadni. Miközben ezt mondja, egyik ismerőse üzenetet kap mobiltelefonon. A készülék kis képernyőjén megjelenik bin Laden képe, alatta a felírással: "Az Iszlám királya" - olvasható az AFP jelentésében.

(MTI)

Korábban:

Pakisztán jutalmazza a becsületes pénzváltást
(2001. október 8.)