Brüsszeli bennfentes újságírók

Vágólapra másolva!
Európai kiadók figyelmeztették az uniót, hogy ha újságírók esetében is korlátozni kívánja a bennfentes kereskedelmet, azaz a belső információk felhasználását, az a sajtószabadság korlátozását jelentheti, sőt: gazdasági újságírók börtönbe is kerülhetnek, ha tényszerűen jelentenek a tőkepiacok mozgásáról.
Vágólapra másolva!

Az Európai Kiadók Tanácsa (EPC) elvárja, hogy az Európai Bizottság változtasson eredeti tervein és a bennfentes kereskedelemről és a piaci manipulációról szóló rendeletéből hagyja ki az újságírókat. Angela Mills ügyvezető igazgató határozottan kijelentette: a bizottság nem jogosult rá, hogy a sajtóra vonatkozó rendelkezéseket foglaljon bele irányelveibe.

A jelenlegi javaslat szerint bárki, aki olyan információkat tesz közzé, "amelyek feltehetően vagy ténylegesen hamis vagy félrevezető információkat tartalmaznak a keresletről, kínálatról, az árakról vagy a pénzügyi eszközökről - beleértve a híreszteléseket, illetve hamis vagy félrevezető híreket -, az a piaci visszaélések bűnében található vétkesnekÉ". Az egyes országok kormányai életbe léptethetnek olyan szabályozást is, mely a bennfentes piaci információkkal élő újságírókra vonatkozik.

Az EPC állásfoglalása azonban határozott: képtelenség, hogy bűnvádi eljárás alá vonjanak újságírókat csak azért, mert jóhiszeműen olyan információkat tettek közzé, amelyek utóbb félrevezetőnek bizonyultak; képtelenség vád alá helyezni újságírókat, akik esetleg csak hibáztak, de semmiképpen sem a piacot akarták manipulálni, legkevésbé pedig illegális profitra szert tenni.

Az EPC elnöke, Francisco Balsemao levelet küldött John Moggtnak, a belső piaci igazgatóság vezérigazgatójának követelve, hogy az újságírókat zárják ki a tervezett intézkedés hatálya alól - hacsak nem bizonyítható, hogy valamely újságíró szándékosan tett közzé hamis piaci információt. Az EPC az Európai Parlamentben is lobbizásba kezdett, a képviselők ugyanis még az idén szavaznak a tervezetről, illetve arról a módosító javaslatról, hogy a tervezett intézkedés alól vonják ki az újságírókat.

A bizottság azonban úgy véli, hogy az újságírók teljes kivonása a szabály alól roppant megnehezítené a bennfentes információkkal való kereskedelem kiderítését. Emlékeztetnek arra, hogy nemrég a Daily Mirror két újságírója éppen azért találtatott bűnösnek bennfentes kereskedelem vétkében, mert olyan részvényekről adtak kedvező híreket, amelyeket éppen maguk birtokoltak. A belső piaci igazgató szerint a bizottság tervezett rendelete egyáltalán nem bátorítja a tagországokat arra, hogy külön jogszabályokkal korlátozzák a sajtó jogait - ám a testület fontosnak tartja, hogy "egyenlő játékteret adjon a piac különböző szereplőinek".

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Az Unió honlapja