Még egy rossz Ericsson-negyedév

Vágólapra másolva!
A távközlési berendezéseket gyártó, svéd LM Ericsson újabb rossz negyedévet tudhat maga mögött. Még nem lesz nyereséges a japán Sonyval kezdődő együttműködése sem. A svéd vállalat elnöke, Lars Ramqvist távozik, a helyére a háztartásigép-gyártó Electrolux eddigi elnök-vezérigazgatója, Michael Treschow kerül.
Vágólapra másolva!

A Sony Ericsson Mobile Communications néven alakított vegyes vállalat, melyben az Ericsson mobiltelefon üzletágának maradéka kapott helyet, a működésének mostani, első negyedévében nem lesz nyereséges - jelezte pénteken az Ericsson vezérigazgatója, Kurt Hellstroem. Korábban a cégnél jónak minősítették a kilátásokat, de Hellstroem pénteken úgy vélte, ez a korábbi nyilatkozatokban is csak azt jelentette, hogy a veszteség nem lesz akkora, mint a korábbi negyedévekben volt a mobilgyártásban. - Csekély mínuszra számítunk - mondta pénteken a Dow Jones hírügynökségnek.

Az Ericsson mobilgyártása több mint egy éve küzd veszteséggel. Januárban a termelést kiszervezték a szingapúri Flextronicshoz, majd a mobiltelefonok tervezését, fejlesztését és piaci munkáját vegyes vállalatba vitték a japán Sonyval. A vegyes vállalat október 1-én kezdte működését. A harmadik negyedévről az Ericsson telefonrészlege 8,3 milliárd svéd korona értékesítést jelentett, 42 százalékkal kevesebbet a tavalyi év azonos időszakában mért eredményeknél.

A veszteségrés 51 százalékra tágult, és így 3,96 milliárd svéd koronás nettó veszteség keletkezett vállalati szinten, ugyancsak vállalati szintű 19 százalékos eladáscsökkenés után. Az egy részvényre jutó veszteség 0,50 korona volt, a tavalyi harmadik negyedévi 0,45 koronás nyereség helyett. A megrendelés-állomány 35 százalékkal 44,9 milliárd koronára csökkent a harmadik negyedévben.

A telefonrendszerek piaca minden korábbinál jobban lassult a harmadik negyedévben, és a nehézségek jócskán folytatódnak jövőre is - jósolták a cégnél pénteken, és hozzátették, hogy a maguk részéről az értékesítésük stagnálása vagy akár 10 százalékos további visszaesése között bármit el tudnak képzelni a jövő évben. Az Ericsson a világ legnagyobb mobilhálózati-berendezés gyártója, és harmadik készülékgyártója. Bevételének 80 százaléka származik a mobilüzletből.

Péntek délelőtt az Ericsson 48,50 svéd koronát ért a stockholmi értéktőzsdén, 8,99 százalékkal többet a csütörtöki zárónál.

(MTI)

Ajánlat:

Ericsson