A terror miatt veszteséges lehet a világ legnagyobb viszontbiztosítója

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a német Munich Re azzal számol, hogy idei eredményét súlyosan érintik majd a múlt havi amerikai terrortámadásokból eredő biztosítási kárigények, amelyek meghaladhatják az előzetesen valószínűsített értéket - mondta hét végén közölt nyilatkozatában a cég igazgatótanácsának egyik tagja.
Vágólapra másolva!

Wolf Otto Bauer a Tagesspiegel című német lapnak elmondta: nem zárható ki, hogy a céghez benyújtott kárigények meghaladják a jelenlegi becslésben szereplő 2,1 milliárd eurót. Bauer nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arról, hogy ez veszteségbe sodorhatja-e idén a vállalatot, csak annyit mondott: a helyzet nem könnyű, de egy olyan vállalat, mint a Munich Re, amelynek befektetései elérik a 165 milliárd eurót, bizonyos mértékig képes befolyásolni eredményeit.

Az igazgatósági tag mindazonáltal hozzátette, hogy a Munich Re az idén a tavalyival azonos, részvényenként 1,25 euró osztalék kifizetését tervezi.

A német viszontbiztosító már szeptemberben arra figyelmeztette a befektetőket, hogy idei nettó eredménye elmaradhat a tavalyi 1,75 milliárd eurótól.

A tényleges kárigény mértéke a biztosítási kötvények jelenleg vitatott értelmezésétől függ - írta a Reuters. A lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ biztosítói szerint a két torony összeomlása egyetlen biztosítási esemény, amelyre egy 3,5 milliárd dollár összértékű biztosítási program vonatkozik, az egykori ikertornyok működtetője szerint azonban a két felhőkarcoló pusztulása két eseménynek tekinthetó, amely után az összeg kétszerese jár.

A Munich Re idézett vezetőségi tagja szerint azonban akkor sem kell a céget érintő, 2,1 milliárd euróra becsült teljes kifizetési kötelezettség növekedésétől tartani, ha nem a biztosítók álláspontját fogadják el, mert a két toronyépület csak egy része a Munich Re által biztosított veszteségeknek.

(MTI)

Ajánlat:

Munich Re