A General Motors eladta műholdas televíziós cégét

Vágólapra másolva!
Az amerikai General Motors autógyár hétfőn megerősítette, hogy mintegy 31,5 milliárd dollárnyi készpénzért és sajátrészvényekért eladja műholdas televíziós leányvállalatát, a Hughes Electronics Corporations-t az EchoStar Communications-nek, miután a Rupert Murdoch fémjelezte News Corporation másfél éves küzdelem után elállt a további rivális ajánlattételtől.
Vágólapra másolva!

A második legnagyobb műholdas műsorközlő EchoStar készpénzt és saját részvényt kínált eddigi versenytársáért, a Hughesért. A felvásárlással az EchoStar 16,7 millió előfizetőre tesz szert a fizetős televízió-üzletágban, ami újabb 17 százalékos részesedést jelent az amerikai piacon, és az így létrejövő 91 százalékos piaci részesedés az első helyre emeli a társaságot. Az ügylet felügyeleti jóváhagyásra vár, amely elemzők szerint kemény vizsgálat után születik majd meg.

Az EchoStar részvényenként 18,4398 dollár fizet a Hughesért, ez 20 százalékkal több, mint a Hughes 15,35 dolláros pénteki záróára.

A Hughes eladással megszűnik a General Motors utolsó nagy autóiparon kívüli vállalkozása. Az új vállalat az EchoStar nevet használja majd, de továbbra is használják a Hughes DirecTV márkanevet.

Rupert Murdoch ugyanakkor vasárnapi közleményében azt mondta, hogy az ügylet létrejöttével a vidéki területen a fogyasztók elesnek a kábel-tévé előfizetésének lehetőségétől, és számukra csak a műholdas programok vétele marad elérhető.

Az EchoStar részvényei pénteken 1,14 dollárt veszítettek értékükből, és végül 25,26 dolláros áron zárták a kereskedési napot. A részvények árfolyama 11 százalékot emelkedett az idei évben. A General Motors részvényeinek árfolyama ugyanakkor 77 centes emelkedést követően 45,40 dolláron zártak pénteken a New York-i értéktőzsdén.

(MTI)

Ajánlat:

General Motors