A főnöki fizetésekben nem érződik a recesszió

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés megtorpanása és a tőzsdei cégek nem túl fényes eredményei egyelőre nem érintik a brit főnökök fizetését: a londoni börzén szereplő vállalatok vezérigazgatói júliusban átlagosan 14,8 százalékkal, jutalmakkal együtt pedig 18,3 százalékkal kerestek többet, mint egy évvel azelőtt. A szakszervezetek és a részvényesek többsége szerint mindezt érdemtelenül.
Vágólapra másolva!

Az igazgatósági tagok fizetése a legnagyobb mértékben a Vodafone-nál emelkedett - derül ki az Incomes Data Service felméréséből, amelyet a BBC ismertet. A világ legnagyobb mobilcégének vezetői júliusban 321 (!) százalékkal kerestek többet, mint egy évvel korábban. Az adatot a felmérés készítői nem is vették figyelembe az átlag kiszámításánál, mert - mint mondták - jelentősen torzította volna a kutatás végeredményét.

A felmérés szerint a legkevesebbet az IT-szektorban tevékenykedő vállalatok vezetői keresték, míg a legtöbb pénzt - ennek a háromszorosát, átlagosan évi 384 ezer fontot - az olajipari csoportok menedzserei vihették haza.

Hasonlóan horribilis összegeket fizetnek a vállalatok távozó - az esetek többségében sikertelen - felsővezetőiknek is. A legnagyobb végkielégítést, 300 ezer fontot Lord Simpson, a Marconi elbocsátott vezérigazgatója kapta.

A romló vállalati eredmények és a tömeges elbocsátások miatt mind a szakszervezete, mind pedig a vállalatok tulajdonosai sokallják a menedzserek honoráriumait, és önmérsékletet várnak el a cégek felső vezetésétől. Úgy tűnik, a brit kormány sem tartja jónak a jelenlegi állapotokat: Patricia Hewitt kereskedelmi miniszter a minap azt mondta, hogy a készülő új szabályozás szerint a menedzserek jutalmazását a cégek éves rendes közgyűlésének is jóvá kell majd hagynia.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

FTSE