Argentína nem fizet

Vágólapra másolva!
Akár globális pénzügyi válsághoz vezethet, ha a világtörténelem eddigi legnagyobb adósságával küzdő argentin gazdaság megsegítésére csütörtökön bejelentett intézkedések kudarcba fulladnak. Az ország elnöke közölte: a 132 milliárd dollárnyi adósság törlesztőrészleteit a jelenlegi feltételekkel nem fizetik, és felajánlotta a befektetőknek, hogy állampapírjaikat cseréljék fele akkora kamatozású államkötvényekre.
Vágólapra másolva!

Itt az ideje, hogy szembenézzünk azokkal a nehézségekkel, amelyekkel az elmúlt 50 évben nem mertünk - mondta Fernando de la Rua argentin elnök, amikor bejelentette azt az intézkedéscsomagot, amelytől az ország példátlan adósságválságának megoldását reméli. A BBC elemzése szerint a befektetők által régóta várt elnöki nyilatkozat leginkább annak köszönhető, hogy csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap megtagadta a világ eddigi legnagyobb adósságválságával küzdő argentin gazdaság megsegítését.

Adósságcserét ajánl az elnök

Az intézkedéscsomag részletei egyelőre nem ismertek; csak annyit lehet tudni, hogy az ország nem kívánja tovább törleszteni 132 milliárd dolláros adósságát a jelenlegi feltétekkel. Az elnök felajánlatta az államkötvény-tulajdonosoknak, hogy a jelenleg nagyjából 15 százalékos kamatozású állampapírjaikat új, 7 százalékos kamatozású államkötvényekre cserélhetik. Az alacsonyabb kamatért cserébe nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot ígért.

De la Rua szavai szerint a csere önkéntes, de egyéb részleteket egyelőre nem közölt; azt viszont elmondta, hogy a kormány számításai szerint jövőre így mintegy 4 milliárd dollárral kevesebb kamatot kell fizetnie az ország költségvetésének. Domingo Cavallo pénzügyminiszter hozzátette: a program során nem számolnak újabb külföldi hitelek felvételével.

A bejelentett intézkedések másik része a fogyasztáson keresztül kívánja élénkíteni az argentin gazdaságot. Az elnök közölte, hogy csökkentik a nyugdíjjárulékot és egyes adókulcsokat a belső fogyasztás bővítése érdekében, és megerősítette: a peso árfolyama nem változik, továbbra is egy dollárért egy pesot adnak.

Tíz év súlyos mulasztásai

Az elmúlt tíz évben Argentína külföldi hitelekből finanszírozta az ország egyre növekvő költségvetési hiányát: összesen mintegy 89 milliárd dollárt vett fel a nemzetközi pénzpiacokról - emlékeztet a Bloomberg hírügynökség. A jelenlegi, példátlanul súlyos adósságválság elsősorban a peso rögzített árfolyamának köszönhető: a merev monetáris politika sokat rontott az export versenyképességén, és nem engedte, hogy a jegybank kamatcsökkentésekkel élénkítse a gazdaságot.

A sikertelenség beláthatatlan következményekkel járhat

A bejelentett intézkedések világpiaci hatásait szakértők vegyesen ítélik meg. Egyesek szerint Argentína fizetésképtelenségét a nemzetközi piacok már "beárazták", vagyis a befektetőket nem éri váratlanul az intézkedések esetleges kudarca sem. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Stanard and Poor's és a Moody's nemzetközi hitelminősítő már annyira leértékelte az argentin államadósságot, mint egyetlen más ország adósságát sem; vagyis a hitelminősítők úgy tekintenek az országra, mintha már korábban csődöt jelentett volna.

Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy az 1998-as válsághullámot az indította el, hogy Oroszország fizetésképtelenséget jelentett 40 milliárd dollárnyi belső adóságára; jelenleg 132 milliárd dollárnyi adósság sorsáról van szó. Befektetők nehezményezik azt is, hogy az intézkedések részleteit teljes homály fedi, ami növeli a bizonytalanságot. Sőt, a Bloombergnek nyilatkozó néhány szakember úgy vélte, hogy a válság csak elmélyülhet de la Rua elnök beszéde nyomán, és akár globális pénzügyi krízishez vezethet.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Argentinában a szenátus jóváhagyta a kormány takarékossági csomagtervét
(2001. június 30.)