Öt százalék emelés várható az autópályákon

Vágólapra másolva!
Az autópálya-használati díjak 5 százalékos emelése várható a jövő év elején. Az áremelés csakúgy, mint tavaly januárban szelektív lesz: a teherautók tarifái várhatóan nem változnak. A Népszava által megkérdezett szakértők szerint ugyanis a díjrendszer nem ösztönzi eléggé a kamionosokat az autópályák használatára.
Vágólapra másolva!

Januártól a sztrádadíjak 5 százalékos emelése várható, ami nem éri el a várt mértéket. A személygépkocsik esetében tehát az egész évre ércvényes matricák ára 23 300 forintról legfeljebb 24 500 forintra emelkedhet. A havi bérletek ára 2500-ról 2600 forintra, míg a heti jegyek 1400 forintról 1500-ra növekedhet. A teherautókat nem érinti majd az áremelés.

A szelektív emelés célja az lenne, hogy a teherautókat az autópályák használatára ösztönözzék, ugyanis a tehergépjárművek és kamionok jelenleg drágának találják az autópálya-díjakat, amiért az olcsóbb útvonalakat keresik. Ezek azonban legtöbbször településeken vezetnek keresztül.

Szakértők szerint azonban mindez kevés lesz a teherautókat az autópályákra "kényszeríteni", hiszen a pénzügyi gondokkal küszködő fuvarozási társaságok addig nem ruháznak be a 82 ezer forintos éves bérletre, míg a közutakon fuvarozni legális, míg ki nem tiltják őket onnan. A kormányzat sztrádapolitikája így hatástalan maradhat, hacsak a jövőben nem korlátozzák a főutakon a teherforgalmat.

Bakonyi István, a Nemzeti Autópálya Rt. szóvivője elmondása szerint azonban a kamionosok idén 4 százalékkal több éves, 9 százalékkal több havi, és 6 százalékos hetibérletet vásároltak, mint tavaly. Ez összesen 108 ezer éves sztrádabérletet jelent. Az értékesített tikettekből 93 ezret vásároltak a személyautósok, hétezret kisteherautók üzemeltetői, 8300 darab pedig a kamiontulajdonosok szélvédőjét díszítette.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Autópálya-díjak 2001-ben

Korábban: