Tizedszer csökkentett kamatot idén a FED

Vágólapra másolva!
A piac által várt mértékben, 50 bázisponttal 2,00 százalékra - 1958 óta a legalacsonyabb szintre - csökkentette irányadó egynapos kamatát kedden az amerikai szövetségi jegybank. Hasonló mértékben 1,50 százalékra csökkent a jelképes jelentőségű leszámítolási ráta. Ez volt a Federal Reserve idei 10. kamatcsökkentése, s a harmadik a szeptember 11-ei terrortámadások óta.
Vágólapra másolva!

A Fed az év elején kezdett agresszív monetáris enyhítési kurzus jegyében az akkori 6,5 százalékról a keddi csökkentésig is már kilenc menetben, összesen 400 bázisponttal 2,5 százalékra, négy évtizedes mélypontra csökkentette alapkamatát az amerikai gazdaság megtorpanásszerű lassulása láttán. Legutóbb október 2-án csökkent a Fed-kamat, 50 bázisponttal. A keddi újabb kamatcsökkentést a múlt héten közzétett friss és rendkívül gyenge makroadatsor után a piac már előzetesen tényként kezelte, s keddre - az előző napi erős nyereségekkel - gyakorlatilag beárazta.

A közép-európai idő szerint 20:20 órakor bejelentett kamatdöntést ezért csak mérsékelt megugrás követte. A Nasdaq-platform Composite Indexe a bejelentés előtt közvetlenül 8 pontos, a New York-i értéktőzsde irányadó DJIA mutatója 47 pontos mínuszban járt; 30 perccel később a Nasdaq Composite 9 pontos, a Dow Jones 3,7 pontos nyereségben volt (előző zárók: 1793,65 pont 47,92 pontos, 2,74 százalékos nyereséggel, illeve 9441,03 pont 117,49 pontos, 1,26 százalékos erősödéssel).

A dollár is csak enyhén reagált: árfolyama 89,74 dollárcent/euróra erősödött New Yorkban a korábbi 89,82-ről. A Federal Reserve a bejelentés után kiadott rövid közleményében azzal indokolta az újabb agresszív csökkentést, hogy az erősödő bizonytalanság és a gazdasági klíma általános romlása országhatáron belül és kívül lassítja a gazdasági aktivitást. A Fed szerint ugyanakkor a termelékenység-növekedés és a gazdaság hosszú távú kilátásai továbbra is kedvezőek, s ez egyértelművé válik, amint "a keresletet visszavető szokatlan tényezők elenyésznek".

A legújabb makroadatsorból először, múlt szerdán, a kereskedelmi minisztérium első hivatalos harmadik negyedévi GDP-becslését tették közzé, amely szerint nyolc éve először, s tíz éve a legnagyobb ütemben csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye az elmúlt három hónapban. A tárca becslése szerint a vizsgált időszakban 0,4 százalékkal esett vissza a hazai össztermék értéke éves összevetésben. A 2. negyedévben még csekély, 0,3 százalékos növekedést mértek az Egyesült Államokban.

A Wall Street már a szeptemberi merényletek előtt is úgy vélte, hogy az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben legfeljebb stagnálhatott, de többen számítottak már akkor is egyértelműen negatív növekedési adatra.

A terrortámadások óta egyöntetű az az elemzői várakozás, hogy a gazdaság az idei utolsó negyedévet is mínusszal zárja, vagyis az általánosan elfogadott meghatározás szerint az Egyesült Államok recesszióban tölti legalább a második félévet (a konszenzus szerint két egymást utáni, visszaeséssel jellemzett negyedév jelent recessziót).

A szerdai GDP-becslést csütörtökön a vártnál jóval gyengébb fogyasztói jövedelmi és főleg kiadási adatsor követte. A kereskedelmi tárca számai szerint változatlan jövedelmek mellett 1,8 százalékkal zuhantak a személyi kiadások szeptemberben, a New York-i és washingtoni merénylethullám hónapjában az Egyesült Államokban. A szeptemberi kiadáscsökkenés csaknem 15 éve a legnagyobb mértékű volt.

A Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa 0,1 százalékos jövedelemnövekményt és 1,0 százalékos kiadáscsökkenést valószínűsített a vizsgált hónapra. Augusztusban 0,1 százalékkal nőttek a jövedelmek és 0,3 százalékkal a kiadások. A személyi kiadásokban mért visszaeséshez foghatót legutóbb 1987 januárjában mértek, szintén 1,8 százalékos csökkenéssel.

Ugyancsak csütörtökön közölték a GDP ötödét adó amerikai gyáripar fő egészségmérőjét, az Országos Beszerzési Szövetség (NAPM) álal összeállított beszerzőimendzser-indexet, amely októberben a várakozásnál és az előző havinál is sokkal rosszabb, 39,8 volt - vagyis már mélyen a termelés bővülése és csökkenése közötti 50-es határ alá süllyedt. Ennél gyengébb átfogó NAPM-indexet a recessziós 1991-es év februárja óta nem mértek.

A Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa 44,0-es NAPM-indexet valószínűsített a múlt hónapra; szeptemberben még 47,0 volt az átfogó mutató. Az októberi amerikai beszerzőimenedzser-index a 15. volt egymás után, amely a gyáripar teljesítményének csökkenését mutatta. A 39,8-es átfogó NAPM-index már alatta volt annak a küszöbértéknek (42,7) is, amely a számítások szerint a gazdaság egészének növekedése és visszaesése között húzódik.

Az októberi NAPM-index átszámítva 1,1 százalékos pillanatnyi éves GDP-csökkenésnek felel meg. Az átfogó adaton belül az új gyáripari megrendelések részindexe rendkívüli mértékben, az előző havi 50,3-ről 38,3-re zuhant - ez volt ennek a részmutatónak az egyik legnagyobb havi süllyedése a NAPM-index 53 éves történetében. Végül pénteken azt hozták nyilvánosságra, hogy több mint húsz éve nem tapasztalt ütemben, 415 ezerrel csökkent az amerikai foglalkoztatottak száma a múlt hónapban a mezőgazdaságon kívüli szektorokban, s a munkanélküliség 5,4 százalékra, ötévi csúcspontra emelkedett a szeptemberi 4,9 százalékról.

MTI