Drágább lesz jövőre a jogosítvány

Vágólapra másolva!
Fónagy János vízügyi és közlekedési miniszter csütörtökön Budapesten bejelentette, hogy a jövő év január 1-jétől 8-9 százalékkal drágulnak a közlekedési engedély, például a különböző jogosítványok díjai. Többet kell majd fizetni a környezetvédelmi felülvizsgálatért - zöld kártya - és a járművek forgalombahelyezési díjaiért is.
Vágólapra másolva!

A közlekedési hatósági eljárási díjak 2002. január 1-jén várhatóan 8-9 százalékkal emelkednek, ami érinti a közúti járművek forgalomba helyezési, a környezetvédelmi felülvizsgálati és a közlekedési engedélyek díjait - jelentette be Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter egy csütörtöki ünnepségen Budapesten. A miniszter közölte, hogy a díjemelést kezdeményezte Varga Mihály pénzügyminiszternél.

Az egységes közlekedési felügyeletek megalakulásának tízéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Hunyadi István, a Közlekedési Főfelügyelet főigazgatója elmondta: az elmúlt tíz évben mintegy 15 millió műszaki és 19 millió környezetvédelmi felülvizsgálatot végeztek el.

Kiadtak több mint 800 ezer vezetői jogosítványt és felügyeleteiknél megfordult 50 millió ügyfél. A főigazgató kiemelte, hogy 1991 óta 34 közlekedésbiztonsági beruházást valósítottak meg mintegy 6-8 milliárd forintért.

Tavaly 14 milliárd forint árbevétel után az idén mintegy 15,5 milliárd forintra számítanak, aminek 6-8 százalékát elsősorban informatikai fejlesztésekre fordították.

A főfelügyelet összesítőjéből kiderül, hogy 2000 végén összesen 2,364 millió személygépkocsit tartottak nyilván, amelyek átlagos kora 11,77 év és kétharmaduk 10 évesnél öregebb.