A részvényesek nyerték az "ötforintos" pert

Vágólapra másolva!
Helybenhagyva a korábbi elsőfokú döntést a postabanki kisrészvényesek mellett döntött a Legfelsőbb Bíróság (LB) pénteki ülésén, így az államnak 5 forint helyett 106,215 százalékos árfolyamon, 10 621,5 forintért kell megvásárolnia a Postabank részvényeit, és az árra 1998. október 20-tól számítva a kifizetésig 20 százalékos kamatot is fizetnie kell. A felperesek képviselői szerint a bíróság a kisrészvényesek keresetének maradéktalanul helyt adott, az ítélet jogerős és végrehajtható. Az LB a perköltség megtérítésére is kötelezte az államot.
Vágólapra másolva!

Az ügyvédi iroda képviselője közölte azt is, hogy az írásbeli ítélet megismerése után kezdeményezni fogják a Pénzügyminisztériumnál, hogy a részvényfelvásárlásról szülessen peren kívüli megállapodás a többi károsulttal is, s a többi hasonló perben kössenek egyezséget.

Az iroda szerint a most megszületett ítélet valószínűsítheti azt, hogy a Legfelsőbb Bíróság álláspontja a többi perben is hasonló lesz, így a perek folytatása az államnak csak felesleges költségeket okozna. Az ügyvédi iroda hangsúlyozza, hogy a most befejezett per ítélete a Postabank és Takarékpénztár Rt. kártérítési felelősségéről nem szól, mert az adott ügyben a részvényesek az államtól magasabb vételárat kapnak, mint amennyit a részvények egykori megvásárlására fordítottak.

A Pénzügyminisztérium az ítélet írásba foglalása után dönt arról, hogy benyújt-e felülvizsgálati kérelmet az ügyben, mivel a Legfelsőbb Bíróság a korábbi ítélet indoklását megváltoztatta.

Orosz V. Sándor, az alperes jogi képviselője szerint is csak az írásos indoklás alapos elemzése után lehet dönteni arról, hogy a magyar állam benyújtsa-e a felülvizsgálati kérelmet. Elmondta: a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, viszont az indoklást nem tartotta elfogadhatónak, azt megváltoztatta.

A szóban kihirdetett ítélet indoklása mindig lényegesen rövidebb, mint az írásos, ezért feltétlenül szükséges az írásos indoklás elemzése. Ennek alapján dönt majd megbízója a továbbiakról - mondta Orosz V. Sándor.

(MTI)

Ajánlat: