Csak a sertéshús drágult jelentősen

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak az év első kilenc hónapjában 12,5 százalékkal, szeptemberben 3,8 százalékkal nőttek éves összevetésben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Január és szeptember között a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára 5,3, az élőállatoké és állati termékeké 22,8 százalékkal emelkedett, de például a vágósertés termelői átlagára 49 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

A statisztikai hivatal jelentése emlékeztet: augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 8,4 százalékkal, az év első nyolc hónapjában pedig 12,8 százalékkal éves összevetésben; 2000-ben az év első kilenc hónapjában 19,7 százalékkal, szeptemberben 23,4 százalékkal volt az árszínvonal emelkedés.

A gabonaféléket 1,6 százalékkal magasabb árszinten értékesítették az év első kilenc hónapjában, mint egy évvel korábban. A gabonafélék árszintnövekedése az év folyamán csökkenő tendenciát mutatott. A kukorica felvásárlási átlagára az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt, ezzel szemben a búzáé 14, a takarmányárpáé 18 százalékkal mérséklődött.

Az élelmezési burgonya árszínvonala 1,5 százalékkal haladta meg a tavalyi első háromnegyed év átlagárát a szeptemberi alacsony termelői átlagár következtében. A zöldségfélék árszintje 4,5 százalékkal nőtt, a gyümölcsök termelői ára 23 százalékkal csökkent.

A vágósertés termelői átlagára 49 százalékkal emelkedett az első kilenc hónapban. A vágóbaromfi termelői ára 22, az étkezési tyúktojásé 13, a tehéntejé 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Szeptemberben a növényi és kertészeti termékek árszintje 6,6 százalékkal csökkent, az élőállatoké és állati termékeké 16,3 százalékkal emelkedett a tavaly szeptemberihez képest.

(MTI)

Ajánlat:

KSH