Bizakodóbb lakosság, pesszimista üzleti szféra

Vágólapra másolva!
A háztartások gazdasági várakozásait reprezentáló, GKI lakossági bizalmi index szezonálisan hatásoktól megtisztított értéke októberben 2 ponttal emelkedett. A felmérés szerint a lakosság - anyagi helyzetének alakulásának tekintetében - sokkal optimistább várakozásokkal tekint a jövőbe.
Vágólapra másolva!

A GKI felmérése szerint a lakosság bizalmi indexe két ponttal emelkedett októberben. Lassú áremelkedést éreztek a válaszadók, de az inflációs várakozások csökkentek. Ugyancsak optimista (bár egy kissé romlott) a lakosság várakozása a munkanélküliség tekintetében. A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet némileg gyengült, bár az elkövetkező egy évben (12 hónapban) a háztartások növekedő mennyiségű pénzt terveznek költeni ilyen jellegű javakra. A megtakarítási tervek - ugyanakkor - visszafogottabbá váltak.

Javult a lakosság véleménye anyagi helyzetének megítéléséről, ugyanakkor az ország gazdasági helyzetéről alkotott képe nem változott.

Magyarország hét régiója közül négyben jelentősen, kettőben alig emelkedett, Észak-Magyaroszágon azonban számottevően csökkent a lakosság bizalmi index értéke. A dél-dunántúli polgárok bizalma látványosan javult, de jelentős volt az index emelkedése a Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön, valamint a központi régiókban.

A mutatók alakulása az idei évben:

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

Lakossági bizalmi index

-22,0

-21,1

-22,6

-19,6

-20,4

-19,5

-16,7

-18,7

-18,6

- 16,0

Üzleti bizalmi index

2,5

-0,2

2,6

1,1

-0,6

-0,2

-6,1

-3,1

-7,3

-9,5

GKI konjunktúra index

-3,6

-5,4

-3,7

-4,1

-5,6

-5,0

-8,8

-7,0

-10,1

-11,1

/forrás: GKI Gazdaságkutató Rt./

Az üzleti bizalmi index októberi, szezonálisan kiigazított eredménye ovábbra is csökkenő tendenciát mutat. Míg tehát a lakosság bizalmi indexe emelkedik, az üzleti várakozások egyre pesszimistábbak - ez a tendencia az elmúlt egy évre igaz, az amerikai terrortámadás nem befolyásolta a magyar gazdasági várakozások alakulását.

Az üzleti szféra várakozásai 1999 néhány hónapja kivételével - a mérés 1996-os megkezdése óta - még soha nem voltak ilyen alacsonyak. Az ipari várakozások január óta romlanak (uniós tendencia). Kedvezőtlenebb megítélésben részesül a belföldi rendelésállomány, míg az export megítélése változatlan maradt.

A kereskedelmi cégek várakozásai éve eleje óta ingadoznak, de tendenciájukban csökkennek. Az ipari cégek háromnegyede nem tervez áremelést a következő negyedévben, míg a kereskedelmi cégek áremelési szándéka folyamatosan csökken.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Üzleti Negyed - Makro