Januártól 177 forint is lehet egy kiló kenyér

Vágólapra másolva!
Jövő év január elsejétől az előállítási költségek emelkedése miatt mintegy 10-12 százalékkal növekszik a sütőipari termékek átadási ára. A fehér és félbarna kenyér nettó átadási ára 120-125 forint lesz, és ez kiegészülve a 12 százalékos áfával, valamint a kereskedők 15-30 százalékos árrésével akár 177 forintos kenyérárakat is eredményezhet kilogrammonként. 
Vágólapra másolva!

Januártól a minimálbér 50 ezer forintra, az egészségügyi hozzájárulás mértéke pedig 4500 forintra emelkedik, az év közepén 12 százalékkal drágult gázáraknak is lesz áthúzódó hatása. A minimálbér kötelező emelése a sütőiparban dolgozók 65-70 százalékát érinti. Mindezen tényezők a sütőipari termékek előállítási költségeit 10-12 százalékkal növelik - mondta az Üzleti Negyednek Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója..

Werli József kérdésünkre elmondta, hogy a fehér és a félbarna kenyér nettó átadási ára 120-125 forint lesz kilogrammonként. A vizes zsemle nettó átadási ára darabonként 12,50-13 forintra, a tejes kiflié 13-13,50 forintra emelkedik. A nettó átadási árakra még 12 százalék áfa kerül, valamint a kiskereskedelmi árrés, amely boltonként különböző, de Werli József szerint várhatóan 15-30 százalék körül határozzák meg a kereskedők.

Ezek alapján egy kilogramm fehér és félbarna kenyérért 152-177 forintot kérhetnek az üzletekben, a vizes zsemle 15,80-18,50 forintba, a tejes kifli pedig 16,50-19,10 forintba kerülhet a jövő év elejétől.

(Üzleti Negyed)