Minden negyedik adóforint a szülőké lehet

Vágólapra másolva!
Akár 25 százalékos lehet a nagyipénz, azaz ennyivel támogathatná a már dolgozó gyermek adójából nyugdíjas szüleit. A néhány éve kitalált népesedési modell szerint 10-12 év alatt, fokozatosan érné el ezt a szintet az átadott adó mértéke. A Fidesz által javasolt jogszabály-módosítási ötlet akár már jövőre megvalósulhat.
Vágólapra másolva!

Nem szükséges az adótörvények módosítása ahhoz, hogy a kereső gyermek személyi jövedelemadójának meghatározott százalékával támogathassa nyugdíjas szüleit - tájékoztatta lapunkat a Pénzügyminisztérium. Az adófelajánlásokról külön törvény rendelkezik, ezért annak elfogadása nincs időhöz kötve. Így akár már jövőre is megvalósíthatná a terveket a kormány. Nehezebb helyzetben lenne a kabinet, ha az adótörvényeket kellene módosítani, mert ekkor csak 2003. január elsejétől léphetne életbe a tervezett módosítás. A nemzetközi gyakorlatban "páratlan" ötletet legutóbb néhány hete Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke vetette fel a Telkiben tartott kampánymegbeszélésen. A kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítására kitalált népesedési modell hazai "találmány", amely először 1999-ben egy népesedési kérdésekkel foglalkozó konferencián hangzott el. Az ötlet szülőatyja Baranyi Károly, a Pázmány Péter egyetem tanára a Magyar Hírlapnak elmondta: a népesedési modell lényege, hogy a már felnevelt gyermek adójának bizonyos százalékával az adóhivatalon keresztül automatikusan növelné a szülők jövedelmét vagy nyugdíját.

Az adó átutalása a felvázolt modellben az adózó döntésétől független lenne, bevezetése fokozatosan történne, emelkedő mértékben, s mintegy 10-12 év múlva érné el a kívánt 25 százalékos mértéket. Szerinte a népesedési modell bevezetése nem okozna érzékelhető államháztartási terhet, mivel azok fokozatosan, kis lépésekben növekednének. Az induláskor csak az adózó közterhének néhány százalékát utalnák át a szülők részére, s körülbelül évi egy százalékkal növekedne az átadott adó mértéke. A modell segítségével visszaállhat a család gazdasági egysége - szögezte le, hozzátéve: a modell nem az állami szociálpolitikai intézményrendszer helyett, hanem azzal párhuzamosan működne. Mint mondta, e modellel a népesedési kérdést, nem pedig az állami nyugdíjalap finanszírozási problémáit lehet orvosolni.

Az adó felajánlása a generációk közötti szolidaritást erősítené - véli Domokos László, a parlament költségvetési bizottságának fideszes elnöke. Az adózónak mindenképpen be kell fizetnie az szja-t, ám így a család intézménye fog közvetett módon megerősödni. A gyermekeit taníttató szülő a jövőbe fektet be, amit gyermeke a szülő részére átutalt adóval honorálhat.

Hamis gondolat, hogy a népesedéspolitikai problémákat ilyen eszközzel kell megoldani - véli Béki Gabriella (SZDSZ) képviselő. A fiatalok gyermekvállalási kedve nem attól fog növekedni, ha tudja, hogy idős korára a vállalt, felnevelt gyerek adójából támogatni fogja. Egy társadalomban a fiatalok akkor vállalnak gyereket, ha optimistán látják a jövőt - mondta a politikus.

Nyitva a törvényi kapu

Érdekesség, hogy a parlament éppen most tárgyal egy olyan fideszes módosító indítványt, amit Koltai Ildikó és Halász János képviselők a közhasznú szervezetek javára felajánlott adóval kapcsolatos törvényhez terjesztettek az Országgyűlés elé. A Magyar Hírlap információi szerint e törvényhez egyelőre még nem nyújtottak be olyan módosítást, ami a szülőnek szánt adófelajánlásról rendelkezne.

Molnár Mari

(Magyar Hírlap)